Guvernul României trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie!!!
Evolutia prețurile la energie, inexplicabil de mari în România, nu poate fi pusă decât pe seama blatului dintre guvernanți (liberalul virgil popescu) și „băieții deștepți”.
Conform unei decizii a Tribunalului Internaţional, România trebuie să plătească unor firme care au făcut investiții în parcuri fotovoltaice o despăgubire care se ridică la 42 de milioane de euro.
Guvernul pierdut procesul tăierii subvențiilor pentru energie verde. Statul, executat silit? În caz contrar, bunuri deținute de autorități sau de la societăți la care statul este acționar riscă să fie executate silit, anunţă Antena 3.
Memorandumul a fost adoptat în ședință de guvern. Executivul a decis, însă, să depună această sumă sub formă de garanție şi va contesta această decizie a Tribunalului Internațional.
Statul român este de asemenea obligat să plătească cheltuielile cu apărarea pe care le-au făcut aceste firme și care se ridică la peste 3,5 milioane de dolari și, de asemenea, cheltuielile pentru arbitraj pentru Tribunalul Internațional, care sunt de aproximativ 600.000 dolari.
Pe lista cu instalaţiile de producere energie electrică din regenerabile în faza de elaborare studiu de soluţie în vederea obţinerii ATR, elaborată de Transelectrica, se regăsesc parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de 19.240 MW, marea majoritate cu data intrării producției în sistem între 2024 și 2026.
Și asta în condițiile în care puterea totală instalată în România este de puțin peste 18.000 MW. Cum regenerabilele dezechilibrează rețelele, construcțiile nu au șanse să intre cu producția în sistem.
Transelectrica a publicat o listă halucinantă cu noile parcuri fotovoltaice pregătite să obțină avize pentru intrarea în sistem. În total puterea instalată a celor 120 de parcuri este de 19.240 MW, mai mult decât cei 18.200 MW deja instalați din toate sursele la nivel național.
Marea problema derivată de lipsa de viziune a ministrilor care au stat pe fotiliul nr. 1 din Ministerul Energiei – cele mai multe din parcurile fotovoltaice nu au nici unde să se racordeze, stațiile electrice fiind inexistente sau necunoscute, cum notează Transelectrica. (V.T.)