Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea salarizarii
„Incet, dar sigur, tara se indreapta spre crestere economica”, a declarat marti premierul Emil Boc, prezent in Parlament. Seful Executivului a anuntat ca „in temeiul Articolului 114, guvernul isi angajeaza raspunderea pe Legea salarizarii”.
„Cel mai important mesaj pentru personalul platit din fonduri publice este ca va beneficia, anul viitor, de o majorare cu 15% in raport cu salariul din luna octombrie”, a declarat Boc, citat de Agerpres.
„Daca anul 2010 a fost cel al constrangerilor bugetare, 2011 va fi cel al dezvoltarii, al cresterii economice si al consolidarii reformelor structurale ale statului, iar legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, ocupa un loc extrem de important in cadrul acestora”, a spus premierul.
Potrivit lui Boc, proiectul de lege este complex si vine sa rezolve o problema scadenta a societatii romanesti, legata de salarizarea personalului platit din fonduri publice.
„Niciun guvern nu a venit in Parlament cu o lege unitara a salarizarii bugetarilor”, a afirmat Boc, care a spus ca in 2001 „avem bani la buget pentru 1.290.000 de bugetari”, in timp ce in decembrie 2008 existau 1.328.000 de bugetari. Statul va cheltui 39 de miliarde de lei pentru plata bugetarilor.
Potrivit premierului, „esenta procesului de reforma e aceea de a cheltui atat cat producem”.
„Romania nu va intra pe viitor in derapaje daca luam masuri acum”, a declarat Boc.
Prin acest proiect de lege, Executivul a decis ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei. Reprezentantii sindicatelor se declara nemultumiti ca executivul nu a tinut cont si de propunerile lor pe marginea legii.
PNL si PSD vor depune impreuna o motiune de cenzura pe Legea salarizarii unice, obiectivul declarat fiind ca legea sa nu fie adoptata pana la 31 decembrie, astfel incat, de la inceputul anului viitor, salariile sa fie majorate cu 25%, a declarat luni liderul social-democratilor, Victor Ponta.
In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul. Luni dimineata, in cadrul unei sedinte fulger, Executivul a aprobat sase amendamente dintre cele 24 depuse de parlamentari la proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si la proiectul legii de aplicare pentru 2011.
La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat ca in cazul in care motiunea de cenzura nu va trece, liberalii nu exclud posibilitatea de a ataca acest act normativ la Curtea Constitutionala.