Guvernul va sprijini fermierii afectați de secetă

Guvernul va sprijini fermierii afectați de secetă

0 58

Așa cum era de așteptat seceta severă din această vară a afectat peste 2 milioane de hectare de culturi agricole, în special porumb şi floarea-soarelui.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, guvernul a pregătit mai multe măsuri care vor fi adoptate săptămâna viitoare.
Între acestea se numără acordarea de despăgubiri pentru producţia calamitată din acest sezon, dar şi un mecanism de asigurare a culturilor de toamnă şi primăvară.
Pentru a primi sprijin fermierii trebuie să îndeplinească o singiră condiție – să aibă proces-verbal de calamitate.
Comitetele de situații de urgență teritorialevor fi cele care vor elibera astefel de proces-verbal de calamitate.
Conform declarațiilr ministrului Barbu sprijinul este acordat tuturor celor care au avut de suferit de pe urma secetei. Fermierii vor benefia și de alte măsuri: suspendare executării silite, suspendarea ratelor, cât și a acordarea de credite cu dobândă mică.
Iată ce a declara la RRA(Radio România Actualităţi) ministrul Florin Barbu:
Sigur, ploile sunt binevenite, pentru că începe campania de însămânțare la culturile de toamnă și deficitul de apă din sol este foarte scăzut, deci ploile sunt necesare. În Guvernul României, săptămâna aceasta am prezentat patru măsuri foarte importante pentru fermierii români.
Prima măsură, prin care am discutat cu o companie de stat, Exim Bank, astfel încât în anul agricol 2025 să putem asigura şapte milioane de hectare cu o primă de despăgubire până la 3.000 euro pe hectar pentru fiecare fermier. Lucrul acesta îl vom face printr-un mecanism realizat între Ministerul Agriculturii, APIA și Exim Bank Asigurări. Bineînțeles, odată activat acest mecanism, fermierii vor primi prima de asigurări și, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar din România, automat și băncile vor da drumul la creditare.
Un al doilea mecanism foarte important pe care l-am făcut este acordarea de credite pentru fermieri în această perioadă cu o dobândă de 1,95, fixă, ROBOR-ul fiind achitat de către statul român, astfel încât fermierii să poată să-și achite toate datoriile, vorbim de rate și dobânzi la creditele care le au pentru anul 2023-2024. Mai mult de atât, am luat decizia ca toate creditele cu marjă fixă de 2% plus ROBOR să fie suspendate anul acesta până la 31 decembrie 2025.
A treia măsură foarte importantă este suspendarea executării silite a fermierilor, bineînțeles și a instrumentelor financiare și nebancare date de anumite societăți. Vorbim aici de bilete la ordin. Practic, fermierii nu vor fi executați în anul 2024, 2025.
A patra măsură foarte importantă – suntem în finalizare cu procesele-verbale de calamități în proporție de 80%, ne-am asumat termenul de 15 septembrie. Fermierii sigur vor primi despăgubirea pe care am discutat-o atât cu domnul premier Marcel Ciolacu, cât și cu ministrul de finanțe – 1.000 de lei pe hectar. (V.T.)


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.