Halloween – o sarbatoare veche mereu la moda

Halloween – o sarbatoare veche mereu la moda

0 215

La sfarsitul acestei luni va avea loc o petrecere mondena , imprumutata din alte zone ale globului, dar, in acelasi timp, mostenita din vreuri vechi si foarte indepartate.
Este vorba despre sarbatoarea de Halloween, care, ca in fiecare an, are loc in seara zilei de 31 octombrie.
Importat si pagan, Halloween-ul a devenit pentru romani inca un motiv de petrecere, imprumutat intr-un mod mai superficial. La americani, traditia acestei zile inseamna: dovleci, placinta de dovleac, povesti de groaza sau filme la fel de grotesti, colindatori care te intampina cu „Trick or treat” (Pacaleala sau tratatie). La romani sarbatoarea de Halloween este mai degraba un bal mascat.
Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi.
In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor.
„Ziua Pomona”, numit asa dupa zeita romana a fructelor si gradinilor, este o sarbatoare romana care se celebra in jurul datei de 1 noiembrie.
n anul 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta zi era numita Ziua tuturor Sfintilor sau Hallowmas sau All Hallows.
In ultimii ani, sarbatoarea de Halloween a capatat multi adepti si la noi in tara. Deghizarea in costume macabre si traditia dovlecilor sculptati in forma de felinar, precum si dulciurile impartite copiilor au transformat-o pe aceasta intr-un eveniment drag atat celor mici, cat si celor mai in varsta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.