HANUKA la sinagoga din Brasov

HANUKA la sinagoga din Brasov

0 167

Comunitatea Evreilor din Brasov au sarbatorit Hanuka, “Sarbatoarea inaugurarii” sau “Sarbatoarea luminilor”, aseara de la orele 18:00, la Sinagoga din strada Poarta Schei nr. 27, serbare ce a fost marcata prin toata suita de manifestari de un farmec aparte inca putin cunoscute publicului larg.
Potrivit Talmudului, obiceiul aprinderii menorei are drept scop sa aminteasca public minunea, comemorand victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care incerca sa distruga religia evreiasca si sa elenizeze popoarele de sub dominatia sa.
Hanuka este un prilej de serbari cu cantece si jocuri, pentru poporul evreu, cel mai raspandit fiind jocul titirezului (dreidl in idis).
Lampa se aprinde o data cu lasarea noptii, cu exceptia zilei de Sabat cand luminitele de Hanuka se aprind inaintea celor de Shabat, cu circa jumatate de ceas inainte de asfintit. Luminile trebuie sa arda cel putin 30 de minute si sa fie amplasate intr-un loc foarte vizibil. (sursa: Wikipedia)
Ele pot continua sa arda in noapte oricat de tarziu, cu conditia sa fie cineva care sa le priveasca, in afara de cel ce le-a aprins.
Obiceiul este de a aprinde o singura lumina in prima seara, doua in a doua seara, trei in a treia seara, etc. de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara, toate luminitele sunt aprinse. Dupa o alta traditie, luminile se aprind in ordine descrescatoare. O lumanare ajutatoare, numita samas, se foloseste pentru aprinderea celorlalte opt. Ceremonia se desfasoara in special in familie, dar se aprind lumanari si la sinagoga, iar copii primesc o mica suma de bani.
Sarbatoarea Craciunului nu este o sarbatoare evreiasca, pentru ca evreii tin numai Vechiul Testament si ca din punct de vedere religios nu se sarbatoreste. „Fiecare e liber sa serbeze orice zi, dar nu este o festivitate religioasa pentru noi”, a declarat primul rabin.
Cetatenii de religie iudaica nu impodobesc pom de Craciun si nu pregatesc ca si crestinii o masa speciala de sarbatori. „Se aprind lumanari si se mananca o gogoasa, ca semn al fericirii fara sfarsit cu ocazia Sarbatorii Hanuka, care se mai numeste si Sarbatoarea Luminii, a mai spus Schvart Teodor, primul rabin al evreilor din Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.