HANUKA – SARBATOAREA LUMINILOR
Hanuka, cuvant ce insemna inaugurare in limba ebraica supranumita si ?“sarbatoarea luminilor”, este? o sarbatoare a evreilor care incepe in data de 25 Kislev si dureaza opt zile, respectiv pana in 2 Tevet. In acest an sarbatoarea incepe in 15 decembrie si tine pana in ?23 decembrie.
Hanuka simbolizeaza vesnica lupta dintre lumina si intuneric.Istoriceste, Hanuka e aniversarea victoriei macabeilor (fiii luminii) impotriva lui Antiohus Epifanes, satrapul care a vrut sa dezradacineze poporul evreu din locurile si traditiile sale si sa-i extermine pe cei ce respectau traditiile israelite (sabbat, circumciziune, interdictii alimentare etc.). Revolta macabeilor a inceput dupa ce, un delegat al lui Antiohus, atenianul Geront, a impus elenizarea cultului si a moravurilor, inchinarea Templului din Ierusalim lui Zeus Olimpianul, iar in decembrie 167 i.e.n, suprema profanare, a inaugurat in interiorul acestuia un altar pagan. Iuda Macabeul din neamul Hasmoneilor ii va conduce pe evrei in lupta si va reocupa Ierusalimul, va purifica Templul si il va tarnosi la 14 decembrie 164 i.e.n.. Legenda spune ca evreii n-au mai gasit decat foarte putin ulei sfintit pentru a aprinde o candela intru purificarea Templului, dar acea cantitate care putea ajunge pentru cel mult o zi, prin minune dumnezeiasca a tinut aprinse lumanarelele timp de opt zile. Hanuka se serbeaza de atunci in fiecare an, aprinzand cate o lumanare in fiecare zi din cele opt cat a durat minunea de la Ierusalim, pana cand ajung sa lumineze toate, semnificand dainuirea neamului celor ce au izgonit bezna prin credinta lor.
Ritualuri de Hanuka
Cel mai important ritual de Hanuka este aprinderea lumanarii. Evreii aprin lumanari in suporturi numite? „menorah” sau „hanukkiah”. In fiecare nopate este adaugata o noua lumanare. Mijlocul suportului, numit „shamash” este folosit pentru a aprinde celelalte lumanari si este aprins in fiecare noapte. Deci in prima noapte sunt doua lumanari aprinse, respectiv? „shamash” si lumanarea pentru prima noapte. In ultima noapte de Hanuka sunt aprinse noua lumanari.
In timpul sarbatorii evreii consuma alimente prajite in ulei: cartofi si „sufganiot”.
O alta traditie este jocul “Dreidel”. Dreidel este un obiect cu patru fete. Pe fiecare
fata este inscriptionata o litera ebraica: nun, gimel, heh si peh, corespunzatoare frazei ?„nes gadol haya po” ?(un mare miracol s-a intamplat aici). Desigur, miracolul s-a infaptuit in
Un alt obicei este acela de a darui copiiilor bani („d’mei Hanukkah”).
In
Redactia www.infobrasov.net ureaza comunitatii evreiesti din