Harghita: Culturile de cartofi, amenintate mana

Harghita: Culturile de cartofi, amenintate mana

0 278

Culturile de cartofi din Harghita sunt amenintate de un atac de mana fara precedent, favorizat de conditiile meteo din ultima perioada. Directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ca presiunea de atac a manei asupra cartofului este cea mai mare din ultimii 30 ani si este generata de conditiile climatice care favorizeaza aparitia acestei boli, cu ceata dimineata, apoi temperaturi foarte ridicate, urmate de ploi puternice.
De altfel, monitorizarile DADR Harghita arata ca din 50 de zile, 36 au fost ploioase, cu cantitati foarte mari de precipitatii. Oamenii spun ca ”a fost atat de multa apa incat abia au putut intra tractoarele in lanuri pentru efectuarea de tratamente”, existand situatii in care cartofii au fost stropiti, iar ploaia a spalat imediat substanta folosita pentru combaterea manei.
La initiativa Prefecturii, specialistii din teritoriu ai DADR Harghita si cei ai Directiei de Protectia Plantelor au inventariat peste 9.000 din cele 11.000 de hectare cultivate cu cartofi si au facut o statistica a suprafetelor afectate de mana.
Datele arata ca 2.400 de hectare de cartofi sunt afectate intre 0 si 25 la suta, in 3.718 hectare s-a semnalat prezenta manei intre 25 si 50 la suta, 2.710 hectare sunt afectate intre 50 si 75 la suta, iar in cazul a 394 de hectare prezenta manei este cuprinsa intre 75 si 100%.
Potrivit sursei citate, la presiunea de atac asupra manei nu rezista decat 10-20 la suta dintre producatorii care au efectuat 5-6 tratamente impotriva acestei boli.
Torok Jeno a recomandat celor care au putere financiara si ale caror culturi sunt atacate sub 50 la suta sa efectueze stropiri cu substante sistemice. Acolo unde atacul este de peste 50 sau 75 la suta se recomanda distrugerea vrejurilor, chimic, mecanic sau manual, pentru ca mana sa nu intre si in tuberculi.
Directorul DADR Harghita a explicat ca pierderile nu vor fi foarte mari pentru unitatile producatoare de samanta de cartofi si la acei producatori care au efectuat suficiente tratamente.
Un calcul simplu arata, insa, ca pierderile provocate de mana in culturile de cartofi din judet vor fi de 77 mii de tone, ceea ce inseamna pagube cuprinse intre 31 si 35 milioane de lei.
La acestea se adauga si pierderile provocate de inundatiile si vijeliile din ultima perioada. Aceste fenomene meteo au afectat 535 de hectare de cartofi, valoarea estimata a pierderilor fiind de 2,3 milioane de lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.