Harghita: Prima stana europeana la Tulghes

Harghita: Prima stana europeana la Tulghes

0 401

Prima stana construita in Harghita dupa standardele europene a fost inaugurata, luni, in apropierea localitatii Tulghes, din nordul judetului, intr-o zona izolata.
Stana moderna a fost construita pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Local Tulghes si se afla intr-o zona muntoasa, la cativa kilometri de sat. Constructia dispune de apa curenta, conducta de evacuare, platforma pentru aparat de muls, incaperile au gresie si faianta, iar ciobanii vor avea la dispozitie chiuvete si cabine de dus. Totul a fost gandit in asa fel incat sa se respecte conditiile de igiena si un circuit de productie corespunzator.
Oamenii sunt extrem de mandri de realizarea lor si abia asteapta ca la primavara sa inceapa sa o foloseasca.
Seful Departamentului de Dezvoltare Rurala, de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Vasile Juravle, a declarat ca ridicarea acestei stane face parte dintr-un proiect de combatere a saraciei in zonele montane, intitulat “Paseaza darul” si derulat de Asociatia crescatorilor de animale din Tulghes, cu sprijinul Fundatiei americane Heifer Project International si a Asociatiei Agricultorilor de Munte “Dorna”.
In prima parte a proiectului, 15 gospodarii din Tulghes au primit cate zece oi si un berbec, iar crescatorii au obligatia ca in urmatorii trei ani sa ‘paseze’ la alti gospodari alesi de asociatie toti mielute.
Prima ‘pasare’ a unui numar de 60 de mielute a avut loc deja in luna mai si urmeaza ca in octombrie sa aiba loc o operatiune similara. Specialistii spun ca, in acest fel, se creeaza un nucleu de ovine cu caracteristici biologice de calitate ridicata si se incurajeaza cresterea animalelor in zona. De altfel, in stana europeana vor ajunge, la primavara, oile pe care le cresc cei implicati in proiect, pe care ciobanii le numesc deja “europenele”.
Deocamdata, cei implicati in realizarea acestei stane moderne sunt preocupati de instruirea ciobanilor, urmand ca pe timpul iernii acestia sa participe la cursuri si sa invete sa foloseasca platforma de muls, dar sa se familiarizeze si cu notiuni legate de igiena furajelor si a laptelui.
Proiectul de combatere a saraciei in zonele montane s-a bucurat de succes in Harghita, mai multe localitati din judet manifestandu-si deja interesul pentru acesta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.