Hartile de inundabilitate, finalizate pana in 2011

Hartile de inundabilitate, finalizate pana in 2011

0 274

Hartile de inundabilitate sau de hazard vor fi finalizate cel mai tarziu in 2011 si vor arata extinderea zonei inundate si variatia nivelurilor sau adancimilor apei la viituri, a declarat cu putin timp in urma, director general al Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), Marius Postelnicescu.
„Potrivit legislatiei europene privind evaluarea si managementul riscului la inundatii, cel mai tarziu in 2011 vom avea hartile de inundabilitate (hazard), care ne vor arata extinderea zonei inundate si variatia nivelurilor sau adancimilor apei la viituri, corespunzatoare unor debite cu diferite probabilitati de depasire (0,1 la suta, unu la suta, cinci la suta si zece la suta), a declarat Marius Postelnicescu la Conferinta Stiintifica Internationala „Managementul resurselor de apa in conditii extreme”, organizata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Noua legislatie europeana privind inundatiile, intrata in vigoare in 2007, prevede ca pana in 2013 sa fie gata hartile la risc de inundatii, respectiv acele harti care sa indice si posibilele efecte pe care le-ar putea produce inundatiile, de exemplu, zonele de evacuare a populatiei, precum si zonele potential inundabile, unde oamenii nu trebuie sa-si construiasca locuintele, a precizat directorul ANAR.
Hartile de risc vin in completarea hartilor de inundabilitate si, cu ajutorul lor, sunt evaluate pagubele produse de inundatii. „Aceste harti, dupa realizarea lor, vor fi puse la dispozitia primarilor si a publicului larg, incercand in acest fel sa mai franam din dorinta oamenilor de a-si construi casele in zone de risc la inundatii”, a mai spus director general ANAR.
Acesta a adaugat ca planurile pentru aceste harti vor fi finalizate cel mai tarziu in anul 2009, iar prevederile lor vor fi incluse in Planurile de amenajare a bazinelor hidrografice, parte integranta a schemelor directoare de amenajare si management al bazinelor hidrografice.
Postelnicescu a subliniat necesitatea implementarii noului concept de amenajare a raurilor, reglementat prin Directivele europene, care se refera la crearea unor zone umede, inundabile.
„Constructia de diguri solide trebuie facuta numai pentru protejarea localitatilor si a marilor unitati industriale, iar drumurile de legatura trebuie gandite impreuna cu calea ferata, pe terasamente ce nu pot fi inundabile. Se urmareste, in primul rand, protectia oamenilor si a bunurilor acestora prin realizarea, dupa caz, a unor lucrari structurale de aparare: acumulari, poldere, diguri si derivatii de ape mari. In al doilea rand, se vor reface zonele umede, in scopul conservarii si dezvoltarii biodiversitatii si atenuarii debitelor maxime ale undelor de viitura”, a mai spus Postelnicescu.
Seful ANAR a precizat ca Romania a inceput deja sa se efectueze zboruri cu elicopterul pentru a obtine modelul digital al cursului de apa. „Mai exact, este vorba despre modelari hidrologice la nivelul fiecarui bazin hidrografic, respectiv a unei modelari hidraulice a sectoarelor cursurilor de apa, identificate preliminar ca fiind potential inundabile”, a adaugat Marius Postelnicescu.
Parlamentul European a aprobat, anul trecut, strategia pentru prevenirea si gestionarea inundatiilor, ce presupune evaluarea preliminara a riscurilor, stabilira unor harti cu zone inundabile si a planurilor de gestionare, directiva urmand sa fie transpusa in legislatia nationala pana la mijlocul lui 2009.
Comisia Europeana a propus statelor membre UE, dupa inundatiile care au avut loc in Europa in 2002 si 2005 (in special in Romania, dar si in Germania, Elvetia si Austria), sa elaboreze o strategie comuna de prevenire si gestionare a riscurilor de inundatii.
Noua directiva europeana privind prevenirea si gestionarea inundatiilor prevede trei faze de actiune, fiecare cu termene stabilite: evaluarea preliminara a riscurilor de inundatii, care va trebui sa fie incheiata pana la sfarsitul anului 2011; stabilirea unor harti cu zone inundabile si harti de risc – pana la sfarsitul anului 2013; stabilirea unor planuri de gestionare a situatiilor de risc – pana la sfarsitul lui 2015.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.