Hepatita in Romania
Cu peste un milion de persoane infectate cu virsulul hepatic C, OMS a clasat tara noastra pe locul 4 in Europa, in ceea ce priveste rata mortalitatii provocata de bolile hepatice, iar in Europa, Romania ocupa locul 1 ca numar total de cazuri cu hepatita C inregistrate. Cine stie cate nu or mai fi inca nemonitorizate!
La Brasov isi are sediul central asociatia Sanohep Romania, care vrea ca toate scolile sa intre in campania nationala de prevenire a acestui virus hepatic.
Astfel, in scolile din Brasov, Sacele, Fagaras, Predeal si Rupea vor ajunge peste 20.000 de brosuri despre ce inseamna si cum se pot feri elevii de virusurile hepatice. Iar aceste brosuri ar fi bine sa fie discutate si prelucrate in orele de dirigentie, nu impartite elevilor si cu asta sa se mai bifeze o actiune.
In legatura cu virusurile hepatice, sase din 100 de romani au venit in contact cu virusul hepatitei B, iar peste un milion sufera de hepatita C.
In acest timp, hepatita A se transmite prin consum de apa nepotabila sau alimente contaminate si nespalate. Boala se vindeca in cateva saptamani si nu evolueaza in hepatita cronica..
Hepatita B in schimb se transmite prin relatii sexuale neprotejate si prin sange. Virusul B poate sa conduca, in anumite cazuri, spre hepatita cronica severa.
Hepatita C se transmite prin sange. In general boala devine cronica. Potrivit statisticilor, o persoana din doua nu stie ca este bolnava.
Dar, ca si in cazurile de tuberculoza, hepatitele sunt boli ale saraciei, stare pe care la noi o intalnesti pe toate drumurile si de care este cam greu sa te feresti.
Dan Bota