Herta Muller: Nu scriu tot timpul. Mie imi place sa nu scriu!

Herta Muller:
Nu scriu tot timpul. Mie imi place sa nu scriu!

0 299

Laureata premiului Nobel pentru literatura pe anul 2009, Herta Muller, este la Bucuresti pentru doua zile la invitatia Editurii Humanitas si a Institutului Goethe pentru a-si lansa romanele „Leaganul respiratiei” si „Calatorie intr-un picior”. Scriitoarea a vorbit intr-o conferinta de presa despre cum i-a schimbat premiul Nobel viata doar „pe dinafara”, in particular fiind aceeasi persoana.
„Alta data, cand am fost in Romania, nu am avut conferinta de presa. Acum nu mai scap de conferinte de presa. In viata mea particulara nu s-a schimbat nimic”, a spus Herta Muller. Autoarea a spus ca, dupa ce a primit Nobelul, a mai scris cateva colaje, incercand sa pastreze perioada sa de pauza de doi-trei ani intre romane. „Nu scriu tot timpul. Mie imi place sa nu scriu”, a spus Muller.
Intrebata fiind ce-i place cel mai tare in Romania, Herta Muller a spus ca-i plac „mititei, zacusca, salata de vinete, lubenitele si niste oameni minunati pe care ii cunosc. Daca mai multi ar fi ca ei, tara asta ar fi… zdravana”.
La Ateneul Roman, Herta Muller va avea luni seara o lectura publica din romanul „Leaganul respiratiei” si va dialoga cu Gabriel Liiceanu. Marti, 28 septembrie, la ora 17.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu, se va lansa seria de autor „Herta Muller” a Editurii Humanitas Fiction cu romanele „Leaganul respiratiei” si „Calatorie intr-un picior”.

Seria de autor „Herta Muller” a fost inaugurata de Denisa Comanescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, in mai 2010 cu publicarea romanului Leaganul respiratiei (Atemschaukel, 2008), in traducerea lui Alexandru Al. Sahighian. Romanul „Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” – Der Fuchs war damals schon der Jager, 1992, publicat in traducerea Norei Iuga la sfarsitul lui 2009, a fost inclus in seria de autor din iulie 2010, ajungand pana in prezent la un tiraj de 35.000 de exemplare.
Seria de autor „Herta Muller” va continua cu aparitia romanului „Omul este un mare fazan pe lume” – Der Mensch ist ein groBer Fasan auf der Welt, 1986, in traducerea Corinei Bernic. Pentru 2011 Editura Humanitas Fiction pregateste romanul „Astazi n-as fi vrut sa ma intalnesc cu mine” – Heute war ich mir lieber nicht begegnet, 1997, si un volum de eseuri.

Scurte date biografice
Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. In 1982 debuteaza cu volumul de povestiri Niederungen – Tinuturile joase, masiv cenzurat, a carui versiune integrala avea sa apara in Germania in 1984.
Herta Muller emigreaza in Republica Federala Germana in 1987.
Este laureata a numeroase premii importante, printre care:
• Premiul Kleist (1994)
• Premiul european pentru literatura Aristeion (1995)
• Premiul IMPAC Dublin (1998)
• Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004).
• In octombrie 2009 Academia Suedeza ii atribuie Premiul Nobel pentru literatura cu urmatoarea motivatie: „Premiul Nobel pentru literatura ii este acordat scriitoarei Herta Muller, care descrie cu lirismul ei concentrat si proza plina de sinceritate universul celor deposedati.”

Romane publicate:
• Omul este un mare fazan pe lume – Der Mensch ist ein groBer Fasan auf der Welt 1986
• Calatorie intr-un picior – Reisende auf einem Bein, 1989; Humanitas Fiction 2010
• Inca de pe atunci vulpea era vanatorul – Der Fuchs war damals schon der Jager, 1992; Humanitas Fiction, 2009
• Animalul inimii – Herztier 1994
• Leaganul respiratiei – Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010
• volume de eseuri, intre care Hunger und Seide – Foame si matase, 1995
• Regele se inclina si ucide – Der Konig verneigt sich und totet, 2003
• volume de povestiri
• volume de poeme-colaj.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.