HIV in Romania

HIV in Romania

0 277

Despre SIDA se stie la noi de majoritatea populatiei ca este o boala crunta si neiertatoare, care se ia pe cale sexuala sau prin injectii, daca se foloseste acelasi ac de seringa la un bolnav de SIDA si apoi la unul fara aceasta boala.
Ce este de fapt SIDA?
Cine s-a procopsit cu acest virus HIV, care provoaca de fapt Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA), nu moare datorita lui, ci mai degraba datorita faptului ca acest virus distruge limfocitele CD4+, adica celulele albe din sange care sunt destinate luptei cu intrusii altor boli. Prin aceasta sistemul imunitar slabeste tot mai mult, organismul nemaifiind capabil sa lupte impotriva infectiilor si bolilor.
Nu se prea stie cu exactitate de unde au aparut acesti virusi, ipoteze existand cu duiumul, incepand de la spatiul cosmic si pana la experimente cu arme biologice, scapate de sub control.
La noi in tara sunt inregistrate in banca de date a sistemului sanitar circa 8.000 de cazuri de bolnavi de SIDA. O fi mult, o fi putin, comparativ cu alte tari din lume? Nu se poate spune, pentru ca nu este nicaieri cunoscut numarul exact al bolnavilor, de multe ori doar intamplarea unor analize impuse de situatie duc la descoperirea celor infectati, cum a fost si cazul minorei prostituate si care a nascut nu de mult.
Din pacate, cei mai multi posesori ai unui permis pe trenul spre iad sunt cei cuprinsi in grupa de varsta 15 – 19 ani, ceea ce ar trebui sa dea mult de gandit, atat autoritatilor sanitare, cat si a celor centrale, legiuitori si executanti, pentru luarea unor masuri de stopare a extinderii bolii. Iar una dintre masuri ar fri legiferarea prostitutiei, meserie care a fost si va fi pe faleza cat e lumea. Printr-o asemenea legiferare prostituatele, cele care pot raspandi in mare masura boala, pot fi stranse de pe drumuri si bagate in case de toleranta, bine controlate si in privinta sanatatii practicantelor, asa cum se procedeaza in multe tari ale lumii civilizate, case de toleranta in care mai ales tinerii curiosi pot face primii pasi spre cunoasterea unui capitol din viata fara teama unei imbolnaviri.
Si tot autoritatile trebuiesc sa intensifice, cu orice pret, lupta impotriva altui mare flagel care cuprinde tara si care contribuie la raspandirea virusului HIV: consumul de droguri, mai ales a celor injectabile.
Iata un motiv serios pentru politicieni sa mai lase trantele reciproce, care seamana foarte mult cu SIDA, si sa caute solutii concrete si viabile – nu eternele discutii si basme de pe la televizor si tiparirea de brosurele pe care nu le citeste mai nimeni – de prevenire si diminuare a flagelului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.