Honigberger – brasoveanul intre mit si realitate (II)
Despre viata doctorului Martin Honigberger se poate spune ca ascunde multe secrete. Documentele sunt zgarcite in informatii, iar medicul nu a fost o gura sparta sa povesteasca prea multe despre calatoriile sale prin Orient.
In urma cu ceva ani a fost organizata la Casa Sfatului o expozitie despre medicina medievala. Cu aceasta ocazie a fost expus si portretul doctorului Honigberger.
Despre Martin Honigberger se stie ca s-a nascut pe 10 martie 1795 si a studiat la actualul liceu „Honterus“. A fost apoi ucenic intr-o farmacie din Piata Sfatului, dupa care s-a stabilit la Bistrita. N-a invatat la scoli inalte, fiind in schimb un bun autodidact si studiind cu sarg tratate de botanica si farmacologie.
In anul 1816 a inceput sa calatoreasca spre misteriosul Orient. A pornit spre Constantinopol, strabatand apoi Anatolia, Siria, Libanul, Palestina si Egiptul. Pana la sfarsitul vietii a tot calatorit printr-o serie intreaga de tari socotite la acea vreme exotice.
Astfel, in anul 1829 il putem intalni ca medic si farmacist in Lahore, India, la curtea lui Ranjit – Singh of Punjab. A fost printre altele si seful arsenalului si omul de incredere al maharajahului.
Fusese invitat la palat tocmai cand suveranul se imbolnavise grav. Ranjit-Singh a ramas impresionat de faptul ca farmacistul reusise sa-i vindece si calul preferat.
Prin Orient, pe langa medicina, Honigberger s-a ocupat si cu arheologia. Astfel s-a ajuns ca descoperirile sale arheologice sa fie consemnate de Societatea Asiatica din Paris.
O alta intamplare ciudata oarecum din viata doctorului – farmacist s-a petrecut In anul 1836, cand, aflandu-se la Viena, s-a imbolnavit de holera si a reusit sa se vindece singur, cu ajutorul homeopatiei.
La Constantinopol a tratat bolnavii de ciuma si se spune ca ar fi ajuns chiar medicul personal a sultanului.
(va urma)
Dan Bota