Honigberger – brasoveanul intre mit si realitate (III)

Honigberger – brasoveanul intre mit si realitate (III)

0 218

Doctorul Martin Honigberger s-a intors la Brasov dupa o absenta de mai bine de 18 ani. Apoi, o scurta perioada, a locuit la Iasi, unde a devenit membru al Societatii de medici si naturalisti.
S-a dus din nou in India unde a ramas pana in 1849, ca apoi sa stea o vreme in Egipt si Siria.
In Kashmir, pe cararile inaltilor munti, cu desaga in spate si insotit de localnici cunoscatori, a cautat plante miraculoase. A descoperit mai multe plante rare, iar la Alep a introdus noi metode de vaccinare.
Dupa o vreme a lasat India si s-a imbarcat intr-o calatorie in jurul Capului Bunei Sperante. Putin mai tarziu, la Viena, publica o lucrare de specialitate, numita „Fructele Orientului“.

In India, medicul si farmacistul brasovean a intemeiat unul dintre primele spitale unde oamenii saracii erau ingrijiti fara a li se cere bani. Tratamentele sale erau inovatoare, bazate pe descoperirile sale si pe intelepciunea localnicilor, dar mai ales a calugarilor buddhisti din zona, din ale caror cunostinte si-a insusit din plin si in ale caror taine a fost lasat sa patrunda cum putini europeni au reusit sa o faca.
In anul 1853 se reintoarce la Calcutta, unde lupta pentru combaterea unei epidemii de holer .
Martin Honigberger a murit la Brasov, pe 18 decembrie 1869. Abia se intorsese din India, probabil dandu-si seama ca i se apropie sfarsitul. Moare in conditii ciudate, de neexplicat de cunostintele noastre, inchis in camera sa
In legatura cu aceasta moarte misterioasa, Mircea Eliade, si el interesat de tainele Orientului, a mentionat ca farmacistul si medicul brasovean a studiat in Asia cazurile de moarte aparenta, de transa yoghina , de levitatie si invizibilitate. Filosoful Eliade chiar sugereaza ca farmacistul ar fi descoperit tainele yoghinilor.
In 2004 a fost republicata la editura Polirom cartea lui Honingberger purtand titlul „Treizeci si cinci de ani in Orient“.
Pacat ca Occidentul, cu asa-zisa sa lume civilizata, impune un ritm si mod de viata care ignora aceste taine si intelepciuni orientale, legate de spirit si potenta sa, si astfel, se pare, lumea pierde enorm.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.