Honoris Causa si Premii de Excelenta la Aula
Premii de Execelenta si titlul Doctor Honoris Causa decernate in aula Universitatii Transilvania. Onoranta distinctie i-a revenit academicianului Ioan Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti, un reputat om de stiintã care a colaborat cu Universitatea brasoveana la crearea Institutului de Cecetare din Brasov. Pretuirea Universitatii brasovene pentru activitatea profesorului Hera a fost rezumata de rectorul Ioan Visa, care il considera pe Hera un apropiat al comunitatii academice brasovene :
Ioan Cristian Hera este autorul a peste 25 de volume de cercetare stiintificã si a peste 450 de articole de aceeasi natura. Hera este si posesorul mai multor titluri Doctor Honoris Causa, decernate de institutii de invatamant superior din tara si strainatate. Si domnia sa a remarcat ieri colaborarea fructuosa pe care a avut-o cu Universitatea Transilvania.
In cadrul aceleiasi gale festive – a patra editie a galei premiilor Universitatii, conducerea institutiei a decernat premiile universitare pe anul 2009. Au fost premiate cadre didactice care s-au remarcat in decursul anului prin rezultatele deosebite si activitãtile desfãsurate, dar si studentii cu cele mai bune rezultate la studiu si care s-au implicat cel mai mult in proiecte educationale si de cercetare ale Universitatii.
Partea finala a galei a fost rezervata decernarii premiilor de excelenta. Unul dintre ele a revenit primarului Brasovului, pentru – a citat rectorul Ioan Visa – „sprijinul constant si deosebit in implementarea strategiei de dezvoltare a Universitãtii Transilvania si in afirmarea ei in plan national“. Momentul a fost un prilej pentru a se reafirma statutul Universitatii de adevarat oras in interiorul Brasovului, dar si similitudinea dintre functiile personajelor aflate in fruntea celor doua comunitati. In virtutea acestei asemanari, Scripcaru s-a perceput pe sine drept un rector al orasului si i-a confirmat lui Visa pozitia de primar al Universitatii.
Cel de-al doilea a fost acordat arhitectului Nicolae Taric care a contribuit la dezvoltarea Institutului de cercetare PRO-DD si a campusului GENIUS.
Evenimentul de la Aula nu a fost lipsit de conotatii politice. Rectorul Visa i-a oferit lui Scripcaru un album cu fotografii de la deschiderea anului universitar 2009-2010, cand primarul s-a aflat alaturi de personaje cu care nu este neaparat compatibil. Visa s-a simtit obligat sa se scuze, doar pe jumatate in gluma, pentru faptul ca in poze apar si Aristotel Cancescu sau fostul ministrul Adomnitei al Invatamantului. Buna dispozitie cu care edilul Brasovului a primit cadoul nu a mascat pe de-antregul tensiunea cu care se asteapta negocierile de la Bucuresti pe tema alcatuirii Guvernului, care i-ar putea aduce la Brasov in aceeasi barca pe Scripcaru si pe Cancescu. Doua vasle la fel puternice ca sa nu garanteze ca luntrea va trage in directia corecta dupa ce Guvernul va fi lansat la apa.
Vifor Rotar