În data de 15 mai 1767, opt tineri sași din Transilvania reveniți de la studii din Germania, au fondat la Sibiu Loja Sfântului Andrei, prima lojă masonică de pe teritoriul Ardealului. Masonii își alegeau noii membrii fără să țină cont de originea etnică sau de religia acestora.
La acea vreme, în Transilvania erau 147 de masoni catolici și opt ortodocși. Despre Horea eroul moților din Apuseni se spune că a fost mason. Horea era prieten cu Ignatius Born, unul dintre apropiații împăratului Iosif al II-lea. Born l-a prezentat împăratului pe Horea și l-a introdus în rândul grupurilor masonice.
Horea știa să scrie și să citească și frecventa cercurile artistice din casa lui Born. Un mister nedezlegat nici până astăzi este prinderea lui Horea în pădurea Soracetului din Munții Gilăului, undeva lângă Albac.
În momentul arestării, Horea a scos din sân câteva manuscrise pe care le-a aruncat în foc. Misterul se adâncește și mai mult atunci când unii istorici afirmă că Horea ar fi fost ultimul inițiat în cultul dacilor. Ipoteza nu pare una fantezistă, dacă ținem cont că moții sunt urmașii direcți ai dacilor.
În momentul în care a fost omorât, Horea a declarat că îi iartă pe cei șase țărani care l-au trădat. În 28 februarie 1785, la Alba Iulia, pe Dealul Furcilor, au fost executați prin tragere pe roată Horea și Cloșca. Pentru execuția lor au fost aduși, sub drastică poruncă împărătească, câte trei oameni bătrâni și trei tineri din 417 sate.
Mai întâi a fost executat Cloșca, după ce a primit 20 de lovituri. În tot acest timp, Horea asista la morbidul spectacol. A urmat Horea căruia i-au fost aplicate patru lovituri în picior, după care un țigan pe nume Rakoczi l-a lovit cu opt lovituri în piept. Organele au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpul a fost tăiat în patru părți care au fost puse în țeapă în comitatele din Alba și Hunedoara, pentru intimidarea poporului.
Cine a fost Horea?
Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu(Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. A fost un țăran ager la minte, încredințat de câteva sate din Țara Moților să prezinte plângerile lor în fața împăratului austriac Iosif al II-lea. Horea a jucat un rol important în declanșarea revoltei din 1784. Revolta a început în satele Curechiu și Mestecăniș, extinzându-se apoi în părțile de vest ale Ardealului.
Armata austriacă a înăbușit revolta, iar capii răscoalei au fost arestați, fiind trădați. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost executați public la Alba Iulia, prin frângere cu roata, la 28 februarie 1785.
https://www.efemeride.ro