Hosni Mubarak a demisionat,
Inca un vis de libertate la orizont!
Dupa mai bine de doua saptamaniu de proteste presedintele egiptean a demisionat vineri seara din functie si a predat puterea armatei.
Cele 18 zile de proteste populare soldate cu cel putin 300 de morti, nu au fost in zadar, anuntul demisiei provocand o explozie de bucurie in intreaga tara.
„Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Mohammed Hosni Mubarak a decis sa renunte la postul de presedinte al Republicii si a insarcinat consiliul suprem al fortelor armate sa gestioneze afacerile tarii”, a declarat vicepresedintele Omar Suleiman, intr-o scurta alocutiune televizata.
Anuntul a intervenit in momentul in care peste un milion de oameni manifestau impotriva regimului in intregul Egipt si a fost insotit de o explozie de bucurie in randul sutelor de mii de manifestanti care se aflau in piata Tahrir din Cairo.
Protestatari egipteni fluturau steaguri, strigau si se imbratiseau in piata centrala din Cairo, scandand „Poporul a daramat regimul”, transmite Reuters.
Armata a servit poporul cu patriotism. Acum va trebui sa asigure o tranzitie credibila, sa adune la masa discutiilor toate vocile credibile egiptene si sa asigure cadrul legislativ necesar pentru ca aceste schimbari sa fie ireversibile. Trebuie pastrat acest curs spre schimbare.
Maresalul Tantawi, seful Consiliului Superior al Armatei, a salutat multimea adunata in fata Palatului Prezidential, potrivit AFP.
Surse din cadrul Armatei declara ca Maresalul Mohammed Hussein Tantawi, ministrul apararii si comandantul-sef al fortelor armate, este seful militar al Consiliului Superior al Armatei si, prin urmare, va prelua controlul in Egipt, potrivit Reuters. Nascut in 1935, Tantawi a fost promovat in functia de ministru al apararii si sef al armatei in anul 1991. Pe 29 ianuarie 2011, Tantawi a fost numit viceprim-ministru, pe fondul eforturilor de a potoli setea protestatarilor.
Oficialli americani il privesc pe Tantawi ca pe „un aliat in angajamentul de a evita un nou razboi” cu Israelul, potrivit informatiilor publicate de site-ul Wikileaks.
Anuntul demisiei lui Mubarak a fost intampinat cu o explozie de bucurie si un concert de claxoane atat la Tunis, cat si in alte capitale arabe.
Elemente din discursul lui Obama
Barack Obama a tinut un scurt discurs la Casa Alba despre demisia lui Hosni Mubarak si situatia din Egipt. Presedintele SUA si-a exprimat sprijinul si aprecierea fata de poporul egiptean si a cerut armatei sa asigure o tranzitie credibila de putere.
„SUA vor continua sa fie un partener credibil pentru Egipt, suntem gata sa dam orice ajutor pentru o tranzitie credibila spre democratie…
Egiptenii ne-au dat o lectie. Au castigat democratia in mod pasnic”, a continuat Obama.
Seful SUA a mai spus ca Era Mubarak nu s-a incheiat, iar multe din intrebarile ridicate in timpul evenimentelor vor ramane fara raspuns, dar i-a indemnat pe tinerii egipteni sa pastreze acelasi curs spre schimbare.
Declaratia presedintelui american Barack Obama a fost transmisa in direct de televiziunea de stat de la Cairo.
Alte declaratii
• Cancelarul german Angela Merkel saluta demisia lui Hosni Mubarak, adaugand ca aceasta aduce „o schimbare istorica”, relateaza AFP. Angela Merkel a cerut ca Egiptul sa respecte tratatul de pace incheiat in anul 1979 cu Israelul. Merkel a spus ca „evolutia trebuie sa fie ireversibila si pasnica”.
• Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, indeamna Egiptul „sa ia masuri care duc la crearea de institutii democratice, prin alegeri libere si transparente”. El descrie decizia lui Mubarak ca fiind „curajoasa si necesara intr-un moment istoric”.
• Primul-ministru britanic, David Cameron, declara: „Astazi a fost o zi remarcabila. Egiptul are acum sansa sa isi formeze un Guvern capabil sa aduca unitate intre oameni. Suntem gata sa ajutam in orice fel cu putinta”.
• Vicepresedintele american, Joe Biden, considera ca demisia lui Hosni Mubarak este un moment crucial in istorie. Biden spune ca ceea ce s-a intamplat in Egipt se va resimti dincolo de granitele tarii.
Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a declarat: „Orice incercare de a da ceasul inapoi acum ar fi profund daunatoare pentru stabilitatea Egiptului si coeziunea sa in lume. Nu e vremea masurilor luate cu jumatate de inima. Egiptenii au demonstrat ca isi doresc schimbari irevocabile spre mai bine, nu doar cosmetizari ale situatiei”.