Hospice Casa Speranței vrea să își extindă capacitatea de internare paliativă cu...

Hospice Casa Speranței vrea să își extindă capacitatea de internare paliativă cu o finanțare europeană nerambursabilă

0 5

Primarul George Scripcaru i-a invitat astăzi pe reprezentanții Hospice și pe conducerea Consiliului Județean pentru a stabili modalitatea în care cele două instituții pot sprijini demersul Hospice de a obține o finanțare europeană nerambursabilă, în vederea extinderii actualei clădiri, după ce ieri a participat la inaugurarea noului centru de zi al organizației. Scopul acestei asocieri este creșterea numărului de paturi pe care „Casa Speranței“ le pune la dispoziția pacienților cu boli incurabile, pentru a le putea oferi îngrijire medicală, consiliere psihologică și suport emoțional.

Alături de primar, în întâlnirea cu reprezentanții Hospice au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, viceprimarul Dan Ghiță, vicepreședintele CJ, Șerban Todorică, administratorul municipiului, Laszlo Barabaș, și angajați ai celor două instituții.

,,Sunt prezentă la Primăria Municipiului Brașov ca să discutăm despre extinderea spitalului actual al HOSPICE Casa Speranței. Ne dorim să mai facem încă un corp de clădire în care să putem ajuta și mai mulți pacienți. De ce este o presiune imensă la nivelul nevoii de paliație? Conform calculelor făcute la nivelul municipiului Brașov, ar trebui să avem undeva la 100 de paturi de internare pe paliație, ceea ce nu există, pentru că avem doar ceea ce există în Hospice, undeva la 20 de paturi. Deci nevoia este imensă. Scopul discuției de astăzi este să găsim o formă de parteneriat în care Municipiul Brașov și Județul Brașov să ne ajute cu oferirea terenului pe care noi să putem construi un nou corp de clădire pentru servicii de paliație”, a explicat Mirela Nemțanu, director general Hospice „Casa Speranței“.

Zilele trecute Ministerul Sănătății a lansat un apel de proiecte de finanțare nerambursabilă pentru investiții privind construirea/extinderea/modernizarea/reabilitarea de clădiri în vederea asigurării serviciilor de reabilitare, paliaţie şi spitalizare pentru boli cronice.

,,Este ceea ce am discutat încă din perioada anului trecut cu Hospice Casa Speranței, să identificăm soluții de finanțare pentru extinderea capacității de internare. Ei funcționează astăzi pe un amplasament care este cedat de către municipiul Brașov, dat în folosință gratuită, și necesită o extindere a corpului de clădire în vecinătate, adică în incinta curții Spitalului Mârzescu. Aici suntem implicați Municipiul Brașov, Consiliul Județean și Hospice Casa Speranței, în așa fel încât să găsim o soluție cadastrală și urbanistică să extindem acest corp de clădire. În acest fel le dăm posibilitatea celor care lucrează acolo să le ofere pacienților condiții mai bune decât până acum, pentru că, din păcate, sunt foarte mulți și este o nevoie stringentă de aceste servicii. În momentul de față este posibilă și accesarea unei finanțări pe o axă de finanțare europeană și facem pregătirile necesare”, a precizat primarul George Scripcaru.

Pe lângă stabilirea etapelor necesare accesării acestor finanțări, conducătorii celor două instituții au format și o echipă de lucru, împreună cu cei de la Hospice, care în perioada imediat următoare vor stabili detaliile parteneriatului astfel încât, dacă este posibil, acesta să intre spre aprobarea Consiliului Local și a celui Județean în ședințele din această lună, iar în paralel să pregătească demersurile cadastrale și urbanistice pentru a putea depune proiectul.

Este extrem de important ca la nivelul județului Brașov, la nivelul municipiului Brașov, să avem servicii integrate. Apreciem extrem de mult prezența în zona medicală a celor de la Hospice Casa Speranței, care în decursul timpului au rezolvat foarte multe probleme pe partea de paliație și, în felul acesta, putem spune că au degrevat o parte din responsabilitățile care au fost la nivelul județului Brașov. Ne propunem ca prin acest parteneriat și prin experiența pe care au acumulat-o în toată această perioadă să ducem la un progres al serviciilor de paliație, să aplicăm pe mult mai multe oportunități de finanțare din fonduri europene și, în același timp, să creăm servicii integrate la nivelul sistemului medical din județul Brașov, în așa fel încât pacienții să poată beneficia de cele mai bune servicii”, a explicat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 30 aprilie. În perioada următoare cele trei organizații va trebui să lucreze intens pentru a pregăti documentația necesară, astfel încât proiectul să fie eligibil și să poată accesa fondurile nerambursabile.

Hospice este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii paliative specializate. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. Hospice a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere, și un centru socio-medical la Adunații Copăceni, destinat exclusiv copiilor pacienți și familiilor acestora. În cei 33 de ani de existență, Hospice a adus alinare și speranță pentru aproape 50.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

Hospice Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității, și prin îmbunătățirea legislației în materie.

În 2002, la 10 ani de la înființarea organizației, a fost inaugurat la Brașov primul centru HOSPICE din țară care a reunit toate tipurile de servicii de îngrijire paliativă în acelaşi loc. Spitalul include secţii distincte de adulţi şi copii, cu unităţi pentru internare, centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologică şi unitate pentru îngrijiri în regim ambulatoriu. Tot aici lucrează echipele dedicate acordării de îngrijire paliativă la domiciliul pacienţilor.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.