Hotărârea CL Ciuc legata de AUTONOMIE anulată definitiv de instanță

Hotărârea CL Ciuc legata de AUTONOMIE anulată definitiv de instanță

0 704

Hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc prin care s-a adoptat o petiție în care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome, denumită ‘ținutul secuiesc’, a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș, care a respins recursul autorității locale și a menținut sentința magistraților Tribunalului Harghita.

Hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc a fost atacată în instanța de contencios administrativ de prefectul județului, Andrei Jean Adrian, pe motiv că aceasta încalcă Constituția și legile țării, acțiunea fiind admisă de Tribunalul Harghita. În decizia prin care au admis acțiunea în contencios administrativ a prefectului, magistrații Tribunalului Harghita au susținut faptul că hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc nu a fost emisă pe baza legii și contravine Constituției României, întrucât revizuirea oricăror dispoziții constituționale poate fi inițiată de președintele României, la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul parlamentarilor, precum și de cel puțin 500 de mii de cetățeni cu drept de vot.

Magistrații Tribunalului Harghita au mai arătat că propunerea privind statutul de autonomie a ținutului secuiesc a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, ‘întrucât viza crearea unei entități statale distinct, paralelă cu statul național unitar român, ceea ce contravine Constituției’.

Sentința Tribunalului Harghita a fost atacată cu recurs al Curtea de Apel Târgu Mureș, care a respins acțiunea Consiliului Local și a anulat definitiv hotărârea adoptată de acesta.

În decizia magistraților se arată, printre altele, că CL Miercurea Ciuc ‘a ales să ignore aria de competență și a adoptat un act care vizează demersuri și solicitări concrete ce tind să stabilească regimul teritorial-administrativ al populației din 153 de localități, din care doar 68 se află în Harghita, celelalte

fiind situate în județele Mureș și Covasna’. Referitor la nelegalitatea hotărârii Consilului Local Miercurea Ciuc, Curtea de Apel a avut în vedere și respingerea de către Comisia Europeană a două cereri de înregistrare a unor inițiative cetățenești, al cărui obiect îl constituia înființarea de regiuni după criterii etnice.

‘Referitor la nelegalitatea HCL Miercurea Ciuc, nr. 127/2014, Curtea are în vedere respingerea , de către Comisia Europeană, a două cereri de înregistrare a unor inițiative cetățenești, al căror obiect îl constituia înființarea de regiuni după criterii etnce—prin Decizia C(2013) 4875 final, din 25 iulie 2013 fiind respinsă cererea de înregistrare a inițiativei cetățenești depuse de Consiliul Național Secuiesc cu titlul ‘Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și pentru sustenabilitatea culturilor regionale’ , iar prin Decizia C (2013) 5969 final din 13 septembrie 2013 a fost respinsă cererea de înregistrare a inițiativei cetățenești depuse de Hans Heinrich Hansen și Kelemen Hunor, cu titlul ‘Minority Safe-Pack—un million de semnături pentru diversitate în Europa’ — precum și, în același sens, respingerea de către Plenul Senatului, în ședința din 25 septembrie 2012, a propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc’, se precizează în motivarea Curții de Apel Târgu Mureș, a cărei hotărâre este definitivă.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că toate demersurile autorităților locale, care încalcă legile țării și Constituția României, vor fi atacate în instanță și consideră că în urma adoptării acestei hotărâri definitive de către Curtea de Apel Târgu Mureș există o practică judiciară și orice demers prin acte administrative de acest gen, respectiv hotărâri de consiliu local, va fi respins din start.

‘Prin această decizie a Curții de Apel ne aflăm în fața autorității de lucru judecat și a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start’, a declarat prefectul Harghitei.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Instituția Prefectului, 35 de autorități publice locale din Harghita au adoptat o astfel de hotărâre, toate fiind atacate în contecios administrativ de prefectul Adrian Jean Andrei. În 30 de cazuri, instanța de fond a admis acțiunea prefectului, iar în cinci cazuri procesele se află pe rol. Cinci dintre sentințele adoptate de instanța de fond au fost atacate cu recurs de consiliile locale.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.