Hotararea lui GhiÅŸe – Parlamentul să constate că Băsescu a fost demis de popor
Senatorul PNL Ioan GhiÅŸe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC ÅŸi CCR ÅŸi să se constate că preÅŸedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.
"Această hotărâre vizează aplicarea articolului 10 din Legea referendumului în continuarea obligaÅ£iei ce revine Parlamentului conform articolului 3 din Hotărârea 34 a Parlamentului, din 6 iulie, prin care Legislativul urmează să decidă procedura de urmat. Procedura de urmat este că prin decizia ei, CCR în loc să se pronunÅ£e în privinÅ£a constituÅ£ionalităţii procedurilor privind organizarea ÅŸi desfăşurarea referendumului, s-a pronunÅ£at asupra legalităţii referendumului, ori Curtea nu este competentă să facă aÅŸa ceva", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Ioan GhiÅŸe.
El a explicat că CCR a dat o "hotărâre în constatare" care vine în contradicÅ£ie cu decizia BEC, care a stabilit că referendumul s-a desfăşurat legal.
"Hotărârile în constatare nu sunt executorii", a subliniat GhiÅŸe.
Liberalul a precizat că CCR trebuia să vegheze la respectarea procedurilor pentru organizarea referendumului ÅŸi că înainte de acest scrutin ar fi trebui să se pronunÅ£e în cazul în care existau cazuri de neconstituÅ£ionalitate în cazul unor articole din lege.
"Referendumul este un moment al exercitării suveranităţii poporului. Nu pot ÅŸase oameni ÅŸi dacă sunt ei judecători de la mama Leone sau de la Curtea ConstituÅ£ională să exercite suveranitatea în nume propriu, stabilesc ei că ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavând competenţă decât pentru constituÅ£ionalitate, nu pentru legalitate. (…) Ce au făcut judecătorii este ceea ce se numeÅŸte abuz de drept, adică au hotărât ceea ce ei nu au competenţă să hotărască. Ei hotărăsc în decizia CurÅ£ii cine pleacă, cine vine. Cine eÅŸti tu în statul român – ConstituÅ£ie republicană – să hotărăşti cine pleacă, cine vine?", a spus senatorul PNL.
Acesta a susÅ£inut că prin decizia adoptată referitoare la referendumul privind demiterea preÅŸedintelui Traian Băsescu, judecătorii au comis mai multe infracÅ£iuni, indicând uzurparea de calităţi oficiale, pronunÅ£ându-se pe chestiuni de legalitate în locul Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie, uzurparea suveranităţii poporului. GhiÅŸe a precizat că a înaintat proiectul spre consultare conducerii PNL ÅŸi parlamentarilor liberali ÅŸi că aÅŸteaptă o decizie în acest caz.
"Indiferent dacă îl susÅ£in sau nu, eu îl depun luni la Parlament", a subliniat senatorul PNL.
Proiectul de hotărâre propus de GhiÅŸe ÅŸi remis AGERPRES prevede că Parlamentul a luat act de hotărârile BEC ÅŸi CCR, constată că sunt îndeplinite prevederile articolul 10 din legea 3/2000 a referendumului ÅŸi că preÅŸedintele României a fost demis de către popor.
De asemenea, proiectul prevede că legislativul constată că funcÅ£ia de preÅŸedinte al României este vacantă, iar în termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru această funcÅ£ie.