HREANUL – un medicament impotriva tristetii

HREANUL – un medicament impotriva tristetii

0 291

Hreanul (Armoracia lapathifolia), mai cunoscut drept condiment picant ce insoteste diverse feluri de mancare, este in Europa ca planta medicinala de secole. Radacina, de forma cilindrica, are una sau mai multe ramificatii si poate ajunge la o adancime de 60-100 cm in pamant. Frunzele sterile sunt foarte mari si alungite, crestate longitudinal. Cand rasare o tulpina cu flori, la baza acesteia cresc frunze mici.
Hreanul – o planta insuficient cunoscuta – are efecte benefice asupra organismului. Care este secretul puterii sale?
In primul rand iuteala din radacini care il face sa fie foarte eficient in tratarea bolilor reumatice si ale cailor respiratorii superioare. Pe urma, radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si cele din complexul B) si minerale, contine antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, etc. Iata cateva retete de sanatate la care puteti apela cu incredere:
Hreanul reprezinta un bun remediu pentru digestia lenta, scorbut, hidropizie, reumatism, guta, litiaza sau raguseala. De asemenea are efect rapid si iritant asupra pielii, fiind un stimulent al circulatiei sanguine, sau al eliminarii urinei.
O alta actiune a hreanului este cea diuretica, avand un rol in intensificarea activitatii renale.
Un bun remediu pentru degeraturi il reprezinta baile locale cu apa cu hrean ras.
O echipa de medici de la universitatea din Oslo, Norvegia, condusa de dr. Lendah H. Jonnkensen, a descoperit in anul 2001 ca in radacina de hrean alb exista mici cantitati de titan izotopic. Titanul este un metal tranzitional care are un rol important in fiziologia sistemului nervos central. Echipa condusa de dr. Jonnkensen a demonstrat ca respectivul izotop de titan, intalnit exclusiv in hreanul alb, are un rol foarte important in realizarea irigarii cu sange a scoartei cerebrale. In scoarta cerebrala exista niste zone („centrii satisfactiei”) care, datorita proprietatii titanului izotopic din hrean de a declansa dilatarea vaselor de sange, induc o stare psihica de relaxare, placere si satisfactie. Cercetatorii de la universitatea din Oslo au ajuns la concluzia ca o buna irigare cu sange a asa-numitelor centre ale satisfactiei duce prin aportul ridicat de oxigen la inlaturarea starilor de oboseala nervoasa si depresie. Studiile efectuate de cercetatori, au aratat ca titanul izotopic din hrean reduce cu pana la 90% riscul aparitiei starilor depresive in cazul consumului zilnic de numai 1,25 grame.
Hreanul si preparatele sale se administreaza cu prudenta de persoanele cu colon iritabil, de suferinzii de gastrita hiperacida si de cei alergici, cu piele sensibila. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si chiar, reversul medaliei, tulburari neurologice.
De asemenea, nu este recomandat copiilor.
Evitati contactul cu ochii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.