Hunedoara: Rafting, un sport extrem pe Jiu

Hunedoara: Rafting, un sport extrem pe Jiu

0 421

Defileul Jiului este considerat de cunoscatori drept cea mai potrivita zona din tara unde se poate practica raftingul, raul Jiu involburat, cu zeci de cascade, devenind un punct de atractie pentru turistii aflati in cautarea unui surplus de adrenalina, dar si al spiritului de echipa fara de care practicarea acestui sport extrem nu ar fi posibila.
Sorin Sanda, salvamontist si fost campion national de alpinism, a observat potentialul turistic ce poate fi exploatat prin practicarea raftingului pe raul Jiu si ofera acum posibilitatea tuturor turistilor sa „guste” din emotiile acestui sport. Pe o portiune a traseului se poate alege si o varianta originala de „body rafting”, in care turistii plutesc peste cascade, echipati in costume speciale.
”Defileul Jiului are cel mai ridicat grad de dificultate din Romania in ceea ce priveste practicarea raftingului. Pe un traseu de 22 de kilometri sunt peste 80 de cascade, viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la ora, iar adancimea variaza de la 15 metri pana la cativa zeci de centimetri, acolo unde raul este mai lat. Placerea extrema a turistilor este sa faca slalom printre stanci”, spunea Sorin Sanda.
Un turist „de duminica” ar putea aprecia, la o prima evaluare, ca raftingul este o distractie riscanta, dar alpinistul ii asigura pe toti ca nu este vorba de vreun pericol.
”Am insotit peste 1.800 de turisti, in cei cinci ani de cand ma ocup de rafting pe Defileul Jiului. Toate iesirile s-au terminat cu bine. E drept, la inceput sunt unii turisti care au o stare de emotie, dar, la final, toata lumea este bine dispusa si isi doreste sa revina aici”, sustine omul care a dezvoltat raftingul in Valea Jiului.
Compania sa de turism se ocupa de toate pregatirile. Excursionistii au la dispozitie barci speciale pentru rafting, rezistente la impactul cu stancile. Turistii primesc imbracaminte si incaltaminte speciala din neopren, veste de salvare, casti de protectie, „trebuie sa vina doar intr-un costum de baie”.
Inainte de plecarea pe Defileul Jiului, turistilor li se face un instructaj in care li se explica toate comenzile, de la directie pana la ceea ce trebuie sa faca atunci cand barca s-ar putea rasturna, modul in care trebuie folosita pagaia si faptul ca trebuie sa aiba mare grija de ea ca sa nu o piarda.
Intr-o barca urca, de regula, sase persoane, echilibrate in grupuri de cate trei, pe stanga si pe dreapta. Carmaciul, care este specializat in cursele de rafting, sta in partea din spate a barcii pentru a evalua traseul si comenzile ce trebuie date. Turistii care nu stiu sa inoate sunt asezati in partea din fata a barcilor, iar castile lor au o culoare diferita tocmai pentru a putea fi reperati usor in apa, atunci cand barca se rastoarna din cauza curentilor sau stancilor.
”Prima tura este mai grea, dupa care oamenii se obisnuiesc si le place enorm ceea ce fac. La un moment dat ne oprim, iesim din barca si plutim pe spate, o bucata din drum, doar cu vestele de salvare, in ceea ce numim body rafting. Tot traseul dureaza aproape trei ore, in functie de cate opriri facem”, explica Sorin Sanda.
Traseul ales pentru rafting este in functie de ceea ce-si doresc excursionistii. Se pleaca in flotila de barci, iar grupul este monitorizat permanent de pe mal, dintr-o masina, pentru prevenirea oricaror incidente. Un cameraman aflat in vehicul imortalizeaza cele mai interesante momente ale drumului pe apa, iar la final le inmaneaza turistilor copii ale fotografiilor si filmul aventurii pe Defileul Jiului.
”Am avut grupuri mari de turisti care au venit in actiuni de team-building. Au fost si echipaje formate in proportie de 80 la suta din femei. S-au comportat exemplar, au fost extrem de disciplinate, nu s-au speriat, tipau si s-au simtit grozav. Au fost si grupuri mai mici care au auzit de posibilitatea de a practica raftingul pe Defileul Jiului. In general, turistii sunt din Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Craiova”, afirma interlocutorul.
Costurile unei asemenea experiente se ridica la maxim 50 de euro de persoana, plecarea fiind stabilita din Petrosani. In cazul unor grupuri mai mari de 18 persoane, se practica o reducere de 10 la suta.
Pe Defileul Jiului pleaca doar barcile cu minim patru turisti, pentru ca altfel nu ar putea fi conduse. „Sportivii” trebuie sa aiba cel putin 18 ani, in caz contrar fiind obligatoriu ca minorii sa fie insotiti de parintii, ei fiind cei care isi asuma responsabilitatea pentru excursie.
Detalii suplimentare despre ceea ce se poate face pe Defileul Jiului, tarife, alte optiuni de petrecere a timpului liber, posibilitatile de cazare si masa se pot obtine de pe site-ul www.uricaniadventure.ro.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.