Ialomitianu: majoram salariile bugetarilor din 2012!

Ialomitianu: majoram salariile bugetarilor din 2012!

0 157

Perspectiva financiara din momentul de fata ne permite sa majoram salariile bugetarilor incepand cu 2012, daca nu vor aparea unele derapaje pe pietele financiare, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, la un post privat de televiziune.
„Perspectiva financiara este buna. Acum exista posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2012 sa dam o parte din sumele pierdute de bugetari in 2010. Acum se lucreaza la strategia fiscal-bugetara, pe care vrem sa o definitivam si sa o trimitem la Parlament. Am decis sa recuperam de la 1 ianuarie din diferenta, daca nu apar unele derapaje pe pietele finaciare. Nu este stabilit, inca, pentru ca de la o zi la alta apar anumite surprize pe aceste piete, dar acum datele arata bine”, a precizat Ialomiteanu.
Acesta a precizat ca problema majorarii salariilor bugetarilor a fost discutata si cu reprezentantii FMI si CE si s-a decis ca recuperarea sumelor taiate anul trecut sa inceapa din 2012.
„Exista o economie si avem anumite sume suplimentare pe care le-am adunat in urma colectarii, dar s-a pus problema in discutiile cu FMI si CE daca dam bani pentru investitii sau majoram salariile de la 1 octombrie sau 1 noiembrie. Au spus ca putem da o suma modesta in acest an, din ce s-a taiat in 2010, sau sa mergem pe investitii. Am decis ca e mai bine sa dam bani pentru investitii si arierate si sa incepem sa recuperam din diferenta de la 1 ianuarie 2012”, a subliniat ministrul finantelor.
In opinia acestuia, in primul rand, ar trebui rezolvata problema companiilor de stat deoarece din 2012 companiile finantate cu mai mult de 50% de la buget vor intra pe bugetul consolidat si vor influenta deficitul bugetar.
„Din 2012, din cauza anului 2008 cand am intrat in deficit excesiv de 5,3%, trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv, iar companiile de stat finantate cu mai mult de 50% de la buget vor intra pe bugetul consolidat si aceste rezultate vor influenta deficitul bugetar pe 2012. Noi trebuie sa fim pe un deficit de 3%. Daca aceasta pierdere este consistenta am putea sa ne ducem cu bugetul in Parlament cu un deficit de 2,5% pe cash, iar spatiul fiscal va fi redus. Este important ce se va face in aceste companii unde trebuie implementat management privat si sa stingem o parte din datorii. Daca vor fi rezultate bune la aceste companii spatiul fiscal va fi mai mare”, a precizat seful MFP.

Potrivit ministrului de resort, posibilitatile actuale permit recuperarea diferentei de 15% in doua transe, incepand din 2012, sumele urmand sa fie incluse in Legea salarizarii pe 2012. „Noi avem de aprobat in toamna Legea plafoanelor de cheltuieli si Legea salarizarii. Bugetul din 2012 se va construi pe legea salarizarii unde noi trebuie sa asiguram resurse pentru cele doua majorari de anul viitor. Cand intocmim bugetul stim cat dam si in ce perioade, iar acest buget se aproba pana la sfarsitul lui 2011. In nici un caz nu vom veni in cursul anului viitor sa rectificam bugetul ca sa majoram salariile”, a adaugat ministrul finantelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.