Iarba verde din Brasov a intrat in carantina
Gratarele la iarba verde si relaxarea in mijlocul naturii in imprejurimile Brasovului sunt complet interzise. Cazurile de rabie descoperite la cateva animale domestice au bagat orasul in carantina de gradul 3.
In ultimele 6 luni, nu mai putin de 11 animale au fost eutanasiate pentru ca erau atinse de turbare. Mai mult decat atat, cele 10 vulpi si o pisica infestate cu virus i-au atacat pe cativa dintre brasovenii mai ghinionisti care au intrat in contact cu ele.
Pisica a fost omorata cu pietre de un coleg al brasoveanului atacat.
In judetul Brasov au fost declarate deja sase focare de infectie cu virusul rabic. Un punct „fierbinte” pe harta virusului rabic este cel de la Pietrele lui Solomon, din Municipiul Brasov. Dupa ce in urma cu o luna o vulpe l-a muscat de 6 ori de picioare pe un copil de 9 ani, s-a confirmat rabia si la o pisica. Felina l-a atacat pe un muncitor, in aceeasi zona din municipiul Brasov.
Alte 5 focare din judet sunt la Zarnesti, Ghimbav, Cata, Rasnov si Harman. Numarul animalelor infectate este dublu fata de aceeasi perioada a anilor trecuti, iar pentru prima data virusul turbarii a trecut din mediul salbatic in cel domestic.
In ultima luna medicii veterinari au cercetat peste 300 de pisici si caini de la curtile brasovenilor, obligandu-i pe proprietari sa le administreze vaccinul antirabic.
Comportamentul specific al animalelor care au contactat virusul rabic este: agresivitate, tendinta de a musca, salivatie, paralizii.
Virusul rabic nu se transmite prin aer, insa este suficienta o zgarietura pentru ca el sa treaca de la animalul bolnav la un om sanatos. Boala este tratabila daca este descoperita la timp. Daca nu, afecteaza sistemul nervos iremediabil si produce moarte.
Perioada de incubatie a virusului variaza de la 21 de zile la cateva luni sau ani, timp in care nu exista nicio manifestare.