Iasomia – remediu impotriva insomniei
Cati dintre dumneavoastra stiau ca una dintre proprietatile principale ale florilor de iasomie este aceea de a relaxa organismul prin uleiurile eterice pe care le contine? Fitoterapeutii indieni, care studiaza de secole efectele iasomiei asupra psihicului, confera extractului din aceste flori atat calitati calmante, cat si afrodiziace.
„Iasomia este un remediu recunoscut pentru efectele sedative si antispastice. Cu ajutorul decoctului, pot fi calmate migrenele si tusea. Infuzia de iasomie este recomandata mai ales mamelor care alapteaza, deoarece stimuleaza lactatia. De asemenea, preparatele care contin iasomie reechilibreaza si balanta hormonala”, a declarat in presa centrala Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie. Tinctura din flori de iasomie este eficienta in tratarea anxietatii. In momentele de criza se iau cate 10 picaturi diluate in 50 ml de apa, de doua ori pe zi, timp de doua saptamani.
Numele „iasomie” provine din cuvantul arab „yasmin” care inseamna „darul lui Dumnezeu”. Numita in India „regina noptii”, sau „lumina lunii”, iasomia e folosita de mii de ani pentru parfumul sau racoros si relaxant. In limba sanscrita este numita si „moti” cuvant care provine din termenul „mukta” care inseamna „eliberare”. Florile sale incep sa se deschida la apusul soarelui, odata cu racoarea si raman astfel pana in zori. Jasminum officinale (familia Oleaceae – familia maslinului) – arbustul de iasomie, este o planta cataratoare originara din China, India si Iran. Astazi este cultivata in special in India, China, tarile mediteraneene si nordul Africii. Este considerata floarea nationala a Pakistanului, Indoneziei (unde este folosita traditional in cadrul ceremoniei de casatorie) si Filipinelor (ghirlandele de iasomie impodobesc aici simbolurile sacre). Damasc este numit si „orasul iasomiei”.