ICAS Brasov cultiva trufe de 10.000 euro/kg la Prejmer
300 de euro bucata si 10.000 de euro kilogramul. Este mercurialul trufelor, ciupercile pentru care, in strainatate, se organizeaza licitatii unde cele mai de soi restaurante platesc sume exorbitante. Trufele nu sunt doar foarte scumpe si sofisticate, dar si foarte greu de gasit. Doar niste caini special antrenati pot da de urma lor sub pamant, si asta doar daca au noroc. Cercetatorii brasoveni spera sa aiba bafta la Prejmer, unde testeaza primele loturi cu trufe de cultura.
Totul incepe in laborator. Mai intai se cresc puieti de arbori despre care se stie ca sunt in simbioza perfecta cu trufele: stejari, aluni. Radacinile lor trebuie sa fie sterile, adica sa nu fie contaminate cu alte specii de ciuperci care ar impiedica dezvoltarea trufelor.
Cand puietii sunt gata sa fie plantati, unul din secrete este sa nu fie pusi in padure, acolo unde ar putea avea contact cu alte specii de ciuperci care nu ar permite trufelor sa creasca in voie. Primul lot a fost insamantat in urma cu doi ani la Prejmer, intr-un lot arabil. Pretioasele trufe, chiar si cele de cultura, nu se pot gasi decat cu ajutorul unor caini special antrenati. Ei simt mirosul emanat de trufele complet maturizate si asa sunt gasite. Pentru cautarea lor se mai folosesc si porcii, insa acestia sunt mai greu de dresat. Peste tot in Europa, dar si in Romania, vanatoarea de trufe este o afacere profitabila. Restaurantele de lux platesc bani grei pentru ciupercile care cresc sub pamant.
Maestrul bucatar Ioan Florescu spune ca o trufa mai mica sau cele care au fost muscate de porc sau caine costa mai putin, trufele de categoria a 3-a valoreaza undeva la 60-70 de euro, dar o trufa mare poate sa ajunga si la 300 de euro.
Tocmai pentru ca sunt foarte scumpe, sunt folosite de bucatari mai ales pentru a condimenta anumite feluri de mancare. Tot Ioan Florescu spune ca trufele, datorita faptului ca emana un miros volatil, se pot rade chiar crude deasupra preparatului fierbinte, sau incalzit uleiul la o temp de maximum 50 de grade, atunci ele emana un miros placut
Cercetatorii brasoveni sunt convinsi ca pe loturile insamantate de ei vor avea o productie foarte buna de trufe, astfel ca vor putea trece la culturi mari, de unde sa se recolteze cantitati mari din pretioasele ciuperci.
Vifor Rotar