Iconografie la Prima Scoala Romaneasca din Brasov

Iconografie la Prima Scoala Romaneasca din Brasov

0 223

Expozitie de iconografie este realizata de Scoala Populara de Arte si Meserii, profesor coordonator Petrut Cristina, in parteneriat cu Prima Scoala Romaneasca.
Expozitia o puteti viziona in perioada 7-30 aprilie 2011, intre orele 09 – 17.
Brasovenii pot vedea, asadar, o expozitie de icoane pe lemn sau pe sticla speciale, realizate de elevii Școlii Populare „Tiberiu Brediceanu”.
Multe dintre icoane infatiseaza o descriere biblica, Isus alaturi de vita de vie, realizata pentru prima data in Scheii Brasovului.

ICOANE PE STICLA
O definitie a icoanei pe sticla spune ca aceasta se lucreaza dupa model (izvod, izvor). Izvodul era scos periodic de vechi mestesugari romani pentru a se executa cateva lucrari si dupa aceea era iar pus la pastrare.
Fara proportii anatomice, dar echilibrate chromatic modelele in circulatie dupa care se lucreaza au o vechime de 200-300 ani.
Pe icoanele de sticla nu se semneaza pentru ca nu sunt originale. Scrisul este chirilic, dar fiind de oamenii de analfabeti (nu toti ucenicii mesterilor stiau sa scrie) s-a denaturant in timp si nu intotdeauna se intelege numele sfantului sau al scenei reprezentate.
Icoanele pe sticla au aparut pentru prima data in Ardeal (regiuni mai instarita, cu paduri- ca sursa de combustibil pentru fabricile de sticla).
Primele icoane au fost gasite la Nicula langa Cluj, apoi la Sibiel, Fagaras.
Exista cateva elemente tipice unei icoane pe sticla: se deseneaza un personaj sau mai multe, restul spatiului se umple cu chenare de flori, chenare de sfoara rasucita (Nicula), steluta de Fagaras (Tara Oltului), Brasov (Scheii Brasovului).
In Moldova icoanele sunt impodobite cu flori mai mari decat oamenii.
Culorile se folosesc aproape necombinate, poate doar mai stinse sau mai luminate.
Se cumparau pulberi (oxizi, cristale) ce se sfaramau in mojar si apoi se amestecau cu ulei, galbenus de ou si altele.
Un detaliu interesant este faptul ca icoanele pe sticla au un chenar pentru a se sti pana unde se intinde icoana (pentru a nu se crede ca a fost acoperita de rama).

ICOANE PE LEMN
Pe suportul de lemn tratat, inainte de a se picta, se da pe toata suprafata acestuia, care urmeaza sa fie pictata, cu un strat de vopsea deschisa (ocru sau galben) bine intinsa. Lemnul se lasa apoi la uscat intre 24-48 de ore, depinde cat de repede se usuca vopseaua de pe acesta. Acest strat se da pentru ca urmatoarele straturi sa nu fie absorbite de grund si pictura sa fie ingreunata din acest motiv.
Urmeaza desenul pe lemn a icoanei, apoi pictarea acesteia. Desenul se face cu creionul, iar dupa aceea se acopera cu vopsea.
Este interzisa incizarea desenului!
In pictura cu ulei pe lemn nu se foloseste incizarea desenului deoarece straturile de ulei sunt subtiri si nu acopera aceste incizii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.