Ileana Vulpescu, despre Blestemul romanilor!
Un subiect care ne doare: cât de rău sîntem percepuÅ£i noi românii, în afară. A cui e vina? Vina este a noastră.
Avem niÅŸte diplomati trimiÅŸi în afară care nu-ÅŸi fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român, pentru ca sa se ÅŸtie că româna e o limbă de origine latină. Eu am întîlnit o profesoară de franceză, care absolvise la Sorbona ÅŸi care nu ÅŸtia că româna e o limbă romanică! M-am oferit să-i spun eu care sînt cele 10 limbi romanice, dacă la Sorbona tot nu învăţase. S-a mirat: "Da, dar e atît de înrudită cu slava!" – "ÅžtiÅ£i cît e de înrudită cu slava? Tot atît cît o să fie ÅŸi franceza cu chineza, cînd vă vor ocupa chinezii!".
Alt caz: o fostă colegă, eminentă cunoscătoare a limbilor clasice, Lia LupaÅŸ, lucra la o bibliotecă din New York. Trebuia să fie avansată ÅŸi a completat un formular, în care spunea ce limbi cunoaÅŸte: printre altele, franceza, engleza, rusa. D-na care o examina a întrebat-o de ce a trecut ÅŸi rusa, doar limba ei maternă nu e slava? Ea a zis că nu, că româna e o limbă romanică. Motiv pentru care n-a mai fost avansată.
Alt om cu multă carte, Dan Grigorescu, aflat la New York într-un post oficial, se duce la Biblioteca Municipală ÅŸi găseÅŸte o singură carte în română, care era trecută… la sectorul de limbi slave. I-a explicat directorului că româna e o limbă romanică, s-o mute unde-i e locul. A doua zi, a găsit cartea tot la sectia "Slave".
Deci, vina nu e numai a noastră, ci ÅŸi a încăpăţînării lor cretine, chiar dacă-s filologi. O întâmplare văzută de mine la televizor: un ambasador al Germaniei la BucureÅŸti povestea cum vin gazetari din Germania, cu articole gata făcute despre România, de obicei denigratoare la adresa poporului român. I le dădeau să le citească ÅŸi el le spunea: "Nu e adevărat ce spuneÅ£i! Eu trăiesc aici ÅŸi ÅŸtiu că nu e aÅŸa!". Iar ei se duceau în Germania ÅŸi publicau articolele exact aÅŸa cum le scriseseră. Deducem că e o rea voinţă internaÅ£ională manifestă faţă de această Å£ară, cu sprijin ÅŸi din România.
ÎnÅ£eleptul chinez Sun Tzu a spus, cu mult înainte de Hristos, "Nici o Å£ară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior".
Or, la noi, complicitatea e mai mult decît binevoitoare faţă de tot ce se-ntîmplă din exterior. Nu ne pune nimeni în capul mesei ÅŸi nici alături de marile puteri, chiar dacă ne-am zbătut să intrăm în NATO, în Shengen.
Probabil că nu sîntem decît o Å£ară consumatoare, aÅŸa cum spunea primul trimis al FMI la noi, domnul Paul Thomson. Mă-ntreb azi cu ce mai cumparam? Producătoare nu mai sîntem, e limpede.