Ilustrul carturar Johannes Honterus a fost relansat la Brasov
Volumul Rudimenta Cosmographica, publicatia cu cel mai mare succes la scara europeana a cunoscutului umanist brasovean, a fost republicata si lansata vineri la Muzeul Casa Muresenilor. Pe langa cele 1366 de versuri latinesti volumul cuprinde si un atlas, o premiera mondiaa la acea vreme
Volumul Rudimenta Cosmographica, publicatia cu cel mai mare succes la scara europeana a cunoscutului umanist brasovean, a fost republicata si lansata vineri la Muzeul Casa Muresenilor. Pe langa cele 1366 de versuri latinesti volumul cuprinde si un atlas, o premiera mondiaa la acea vreme.
Trecand prin Germania, Johannes Honterus a cunoscut ceea ce inseamna gimnaziul umanist la Nurenberg. Intors acasa a primit sprijinul sfatului orasenesc sa implementeze acelasi sistem si la Brasov. Asa a aparut tiparul si s-a intrat in productia de carte scolara. Volumul Rudimenta Cosmographica este finalul ciclului de manuale scolare scrise de Johannes Honterus.
Presedintele FDGR, Thomas Sindilariu, editorul cartii, spune ca lucrarea descrie cunostintele necesare unui scolar al vremii in 1366 de versuri latinesti, pe care elevul trebuia sa le stie pe de rost pentru a-si asigura admiterea la universitatile din Europa. Intr-un spatiu redus, cartea lui Honterus aducea informatii precise si concise si redus la costuri pentru ca in secolul al XVI-lea hartia era foarte costisitoare. Forma concisa a manualului scoalar a avut ca urmare copierea sa de peste 100 de ori in centrele universitare ale Europei. In plus, cartea continea si un atlas, o premiera mondiala pentru acea vreme.
Forma finala a cartii a aparut in 1542 la Brasov in limba latina si este inclusa sub forma de facsimil in prezentul volum caruia se adauga traduceri in limbile romana, germana si maghiara. Aparitia cartii a fost posbila datorita colaborarii intre Societate de Studii Transilvane, Biserica Evanghelica C.A. Brasov si Forumul Democrat al Germanilor din Brasov.
Vifor Rotar