Impasul conservatorilor: in Guvern sau in partid
Ca urmare a deciziei de duminica a Partidului Conservator de a se retrage de la guvernare, cei 19 membrii ai formatiunii care fac parte din aparatul guvernamental vor trebui sa-si dea demisia daca vor sa ramana conservatori.
Luni, numai 7 conservatori s-au prezentat la Palatul Victoria, pentru a-si prezenta demisiile la premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Este vorba de vicepremierul Bogdan Pascu, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, presedintele Agentiei pentru Rezervele Statului, Sorin Vicol, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Catalin Teodorescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Florian Gheorghe, secretarul de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Calin Ovidiu si subsecretarul de stat la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara Constantin Lupescu.
„Partidul Conservator a stabilit sa iasa de la guvernare si este datoria noastra, am fost trimisi aici de PC, consideram ca ne-am facut treaba si am reusit sa asiguram tarii stabilitatea de care a avut nevoie pentru integrarea europeana”, a declarat Bogdan Pascu.
„Mi-am atins in proportie de 70% obiectivele pe care mi le-am propus la intrarea in guvern”, a afirmat Pascu. El a subliniat ca, „in mai putin de cinci luni, a reusit sa finalizeze noua lege a investitiilor”, dar, pe de alta parte, regreta ca nu a reusit sa finalizeze planul de oportunitate.
Referitor la cei care nu au venit luni la Palatul Victoria, Pascu a spus ca au doua optiuni – demisia din guvern sau demisia din partid.
„Avem un ministru de stat, un ministru, sase secretari de stat si la agentii guvernamentale mai sunt inca 11 reprezentanti”, a precizat Bogdan Pascu.
?
Codrut Seres a spus ca doreste ca persoana care il va inlocui la guvern sa continue activitatea de sustinere a tranzactionarii energiei electrice pe bursa dezvoltata de operatorul comercial. El a adaugat ca spera ca succesorul sau sa aiba mai mult sprijin din partea colegilor si a presedintiei.
Pascu si Seres au spus ca nu au primit propuneri de reinregimentare – „cel putin nu in ultimul timp”, a subliniat ministrul economiei.
?
Mai sunt cinci posturi de secretari de stat si sapte posturi de presedinti sau vicepresedinti de agentii din subordinea Guvernului, ocupate de conservatori.
?
Unii conservatori prefera sa lse balta partidul si sa tina cu dintii de functii. Pentru a-si pastra locul in structurile guvernamentale, Eugen Ovidiu Chirovici a demisionat din PC imediat dupa anuntul retragerii PC de la guvernare. El va ramane la sefia Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. „Incepand cu 1 ianuarie 2007, avand in vedere angajamentele pe care ni le-am asumat vizavi de aderarea si integrarea in Uniunea Europeana, materializarea acestor proiecte si angajamente asumate de administratia guvernamentala a Romaniei trebuie sa constituie prioritatea numarul unu, in folosul tuturor cetatenilor romani, indiferent de convingerile lor politice”, a si-a justificat gestul Eugen Chirovici.
?
Alti doi conservatori care au functii de secretari de stat amana sa ia o decizie in ceea ce priveste plecarea din Guvern: Vlad Anton Iliescu, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, si Dumitru Miron, secretar de stat la Ministerul Educatiei sunt plecati din tara. Ei au anuntat ca vor lua o decizie dupa ce vor sta de vorba cu ministrii in subordinea carora se afla. Dumitru Miron spune ca e posibil sa ramana in Guvern, daca ministrul Mihail Hardau va avea nevoie de el pentru continuarea reformei in invatamant.
?
Secretarul de stat in Agentia Nationala pentru Turism Livia Sima, membru PC Maramures, a demisionat din partid. Livia Sima spune ca a demisionat in 1 decembrie, dar organizatia din care face parte nu pare a fi la curent cu decizia secretarului de stat. Dupa un pelerinaj pe la mai multe formatiuni politice Livia Sima s-a oprit la Partidul Conservator. Pana anul trecut, cand Codrut Seres a preluat conducerea organizatiei judetene, Livia Sima a ocupat chiar functia de presedinte al PC Maramures (fost PUR).
?