Imperiul (puterea) și creștinismul (credința) – de la bizantini la ruși
Împletirea sute de ani între putere imperială și credință a fost esențială pentru consolidarea Imperiului roman, care prin Bizanț a făcut creștinismul religie de stat, dacă nu suprapunând cele două funcții (șef al statului și șef al bisericii), punându-le în tandem. ( deschideți pozele din atașament…)
Modelul de lidership bizantin, în ciuda decăderii continue a Imperiului Bizantin în secolele XI-XV a inspirat conducători catolici, dar mai ales ortodocși.
Ultimul împărat bizantin, înfrânt și ucis de otomani în 1453, când Constantinopolul a fost cucerit de otomani a fost Constantin al XI-lea Paleologul care avea ca blazon al familiei imperiale de peste 200 de ani un vultur bicefal, inspirat din tradiția hitiților.
Strălucirea bizantină a fost sursa de invidie , dar și de inspirație pentru sârbi care și-au denumit teritoriile vremelnic cucerite pe la 1350 de Stefan Dușan… Imperiu și au folosit ca blazon tot un vultur bicefal.La fel , în Albania, casa princiară Kastrioti a ales tot un vultur bicefal în perioada XIV-XV.Abilitatea sultanilor otomani de a folosi ortodoxia pentru a guverna mai eficace populația din lumea balcanică, a făcut ca la scurtă vreme de la căderea Bizanțului Patriarhia (de limbă greacă) de la Constantinopol să fie parte a guvernării otomane.
După obținerea independenței Greciei în 1832 , s-a înființat Patriarhia de la Atena care și-a asumat un rol de continuator al valorilor ortodoxe bizantine, folosind stindardul cu același vultur bicefal.
Vulturul bicefal imperial a fost folosit și de împărați ai Sfântului Imperiu Roman de națiune germană în secolul XVI (Carol Qvintul), dar și de Imperiul Austriac din 1815, dar și după dualismul austro-ungar din 1867.
Căderea Constantinopolului, i-a inspirat pe ruși să viseze că a treia Romă este Moscova și pe primul țar rus Ivan al IV-lea să folosească simbolul vulturului bicefal după 1500.
Casa imperială a Romanovilor a adăugat pe vulturul bicefal din emblema imperială a Rusiei și silueta Sfântului Gheorghe. Au fost și prinți mai „modești” din Muntenegru, Lombardia sau noua Serbie, care au folosit același vultur bicefal.
Dar în prezent vulturul imperial bizantin se regăsește cel mai bine pe blazonul contemporan al Federației Ruse.
Mesajul transmis de acest blazon spune că rușii sunt protectorii ortodoxiei , continuatori a tradiției bizantine, Moscova cobsiderându-se a treia Romă, gata să lupte cu dușmanii potrivnici ortodoxiei, precum Sf.Gheorghe care a învins balaurul.
PS.
Probabil această viziune a rușilor (capi ai ortodoxiei condusă de la Moscova) este determinantă pentru înțelegerea presiunii continue de 300 de ani de extindere a lor spre vestul și sudul lumii ortodoxe (foto 14):
Ucraina, ⅒Polonia, Țările baltice, estul Finlandei, Moldova, Muntenia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Armenia, Georgia, Grecia, Cipru și Turcia (Constantinopol).
Cu siguranță că secularizarea popoarelor face ca astfel de viziuni să fie din ce în ce mai puțin motivante, deci popularitatea și sprijinul politicilor de cucerire pentru a asigura libertăți creștine sau unitate religioasă să fie cel mult ridicole dacă nu chiar de condamnat.
Autor: Dan Ioan Popp
Sursa: facebook.com