Impiegatii protestatari de la Brasov au fost audiati
SNCFR si Ministerul Transporturilor n-au trecut cu vederea protestul – scurt, dar extrem – prin care ceferistii au intrerupt circulatia trenurilor in data de 1 iulie. Pasagerii care s-au nimerit fie in trenuri, fie in garile din cele 6 judete arondate Regionalei CFR Brasov isi amintesc de cele doua ore in care impiegatii au refuzat sa dea verde plecarii garniturilor sosite in statii. Chiar in seara zilei in care se consuma protestul spontan al ceferistilor, un director din minister vorbea la televizor despre sanctiunile grave de care sunt pasibili angajatii protestatari, pentru periclitarea sigurantei traficului feroviar.
La cinci zile de la oprirea trenurilor, conducerea de la Bucuresti a inceput simultan audierile in teritoriu ale celor 46 de impiegati implicati in blocarea trenurilor in statii. La Brasov, Predeal, Sighisoara, Medias, Sibiu, Blaj, Teius si Siculeni, comisiile SNCFR si Ministerul Transporturilor i-au audiat pe ceferisti, carora le-au cerut sa declare in scris motivele pentru care au recurs la gestul lor extrem. Intarzierea salariilor a constituit aparent impulsul actiunii de protest, dar sindicalistii din „Miscare, Comercial, Infrastructura” declara ca, pana sa ajunga aici, au acceptat mai multe masuri impuse de administratie, printre care taierea bonurilor de masa si a mai multor sporuri.
In urma audierilor, membrii comisiilor de ancheta vor intocmi rapoarte cu privire la protestul de la 1 iulie, pe baza carora se vor lua si masurile impotriva protestatarilor din Regionala Brasov. Acestia sunt pasibili de penalizari pecuniare, care pleaca de la 5 procente din salariul de baza, dar sunt pasibili si de masuri disciplinare, care pot culmina chiar cu desfacerea contractului de munca.
Vifor Rotar