?
Cobaltul. Este esential in formarea globulelor rosii ale sangelui, deci previne anemia. Daca sunteti un vegetarian convins, riscul de a dobandi o carenta de cobalt este mai mare decat in cazul persoanelor care consuma regulat carne si moluste.
- Cuprul Este necesar pentru sintetizarea hemoglobinei din fierul organic. Permite utilizarea eficienta a tirozinei (un aminoacid), asigurandu-i functionarea ca agent de pigmentare a parului si pielii. Asigura absorbtia fierului din organism, exercitand in acest fel un efect energizant. Afectiuni datorate carentei: anemie, edeme, defecte de conformatie osoasa, artrita reumatoida.
- Fierul. Ajuta in procesul de crestere. Mareste rezistenta la imbolnavire. Preintampina oboseala. Vindeca si previne anemiile cauzate de carentele de fier. Daca urmati un tratament cu antiinflamatorii ori luati aspirina, probabil ca aveti nevoie de fier.
- Molibdenul. Contribuie la metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor. Actioneaza preventiv impotriva anemiei si asigura buna functionare a intregului organism.
- Crom. Contribuie, alaturi de insulina, la metabolizarea zaharurilor. Asigura metabolizarea proteinelor acolo unde sunt necesare. Contribuie la procesul de crestere. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale, preintampinand hipertensiunea.Actioneaza preventiv impotriva diabetului. Afectiuni datorate carentei: arteroscleroza si diabet (lipsa lui este un factor potential de declansare a acestor boli).
- Manganul. Este important in procesul de formare a tiroxinei, principalul hormon secretat de glanda tiroida. Este indispensabil pentru asigurarea structurii normale a oaselor. Ajuta la eliminarea oboselii. Imbunatateste reflexele musculare. Contribuie la prevenirea osteoporozei. Stimuleaza memoria. Reduce iritabilitatea nervoasa.
- Sulful. Este esential pentru sanatatea parului, pielii, unghiilor. Ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene. Ajuta la mentinerea balantei de oxigen necesara pentru buna functionare a creierului.
- Nichelul este un microelement care stimuleaza functiile ficatului si ale pancreasului, fiind indicat indeosebi in diabetul zaharat. Contin nichel, dar in cantitati inca neprecizate, fructe si legume cum ar fi: caisele, cartofii, ceapa, fasolea uscata si fasolea verde, graul nedecorticat, morcovii, orezul, rosiile, spanacul, strugurii, varza etc.
- Sodiul. Contribuie la functionarea in bune conditii a sistemului nervos si muscular. De asemenea, are rol in salubrizarea calciului si a celorlalte minerale din sange.
- Seleniul este un microelement antioxidant si – se presupune si anticancerigen. In organism, seleniului ii revine rolul de a contribui la realizarea respiratiei celulare, la protejarea hemoglobinei celulelor rosii, ca si la absorbtia si sporirea eficientei vitaminei E, cu care, de altfel, actioneaza sinergetic. In plus, seleniul e si antiaterogen si antisenescent, proprietati deosebit de benefice indeosebi pentru persoanele in varsta. De asemenea, acest mineral contribuie la mentinerea elasticitatii tesuturilor, atenueaza simptomele specifice menopauzei, potenteaza tratamentele aplicate in bolile cardiovasculare si a matretei.
?
?
?