Impozit pe diurne
Indemnizatiile primite de angajati pentru deplasarile in strainatate sau in tara vor fi impozitate la fel ca si veniturile salariale, cu impozit pe venit si contributii de asigurari sociale, pentru partea care depaseste nivelul stabilit pentru institutiile publice, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.
In prezent, cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor era deductibila fiscal daca nu depasea de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice.
Proiectul de act normativ prevede „eliminarea limitarii deductibilitatii fiscale a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor la 2,5 fata de nivelul pentru institutii publice, in vederea sustinerii activitatii desfasurate de contribuabili, in corelare cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu reglementarile privind impozitul pe venit, respectiv contributii sociale”.
Astfel, vor fi deduse integral la nivelul angajatorului cheltuielile cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la determinarea venitului net anual din activitati independente, concomitent cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu impozit pe venit, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice prin hotarare a Guvernului.
Totodata este prevazuta „aplicarea unitara a contributiilor sociale pentru indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit prin hotarare a guvernului, pentru personalul din institutiile publice”.
Drepturile primite in limita stabilita pentru personalul din institutiile publice nu vor fi impozitate. Vor fi exceptate de la plata contributiilor sociale sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la nivelul stabilit pentru personalul din institutiile publice.