Impozitare in Romania si in lume

Impozitare in Romania si in lume

0 243

Raportul Paying Taxes 2011 arata ca in Romania, nivelul total de impozitare este de 44,9%, pe cand media la nivelul UE 44,2% iar media la nivel modial este de 47,8%.
Cel mai ridicat nivel se inregistreaza in Italia – aproape 70%. Predomina in toate tarile taxele salariale.
In Romania taxele salariale sunt de 32,3%, ceva mai mari decat media UE – de 28,4% si decat media mondiala – de 16,2%.
In schimb, timpul necesar de conformare cu legislatia fiscala in Romania este de 222 ore, exact cat media la nivelul UE. Pentru plata impozitului pe profit sunt necesare 42 ore, iar pentru taxele salariale – 120 ore. Cel mai ridicat timp de conformare se inregistreaza in Bulgaria, 616 ore si in Cehia, 557 ore – arata raportul „Paying Taxes 2011” publicat marti, 23 noiembrie de PricewaterhouseCoopers.
Indicatorul de ansamblu al usurintei cu care se platesc taxele plaseaza Romania pe locul 151 din 183 de tari, fata de locul 147 pe care il ocupa in Raportul de anul trecut.
„Este dezamagitor ca suntem la al saselea raport si nu se vad imbunatatiri in Romania”, a declarat Peter de Ruiter, partener la PwC
Peter de Ruiter, partener la PwC a mentionat ca raportul contine date complete numai pentru anul 2009; anul 2010 nefiind incheiat si ca modificarile in legislatie adoptate in 2010 nu au fost incluse.
Analiza PwC subliniaza ca 61 din 183 de tari au implementat sisteme electronice iar multe tari au adoptat sistemul de plata a unei singure taxe. In top 10 al tarilor care au avut cele mai mari imbunatatiri pe primele locuri se claseaza Tunisia si Cape Verde iar pe locul 10 Olanda. In acelasi timp, 11 tari au comasat sau eliminat tax si impozite, altele decat impozitul pe profit.
„In 2010 Guvernul a introdus o serie de masuri fiscale menite sa ajute la atingerea tintelor de deficit bugetar. Se asteapta ca aceste masuri sa afecteze pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor”, a mai spus de Ruiter. Este vorba despre majorarea TVA de la 19 la 24% impreuna cu introducerea unor noi reglementari privind plata TVA, o majorare a taxelor locale si altele.
Intrebat in ce fel va fi afectat exact indicatorul pentru Romania, acesta a explicat: „Dorim sa avem o perspectiva pozitiva; desi este posibil ca indicatorul total sa creasca odata cu cresterea TVA. Asteptam si imbunatatiri odata cu introducerea mai multor masuri, dar daca nimic altceva nu se va schimba indicatorul national nu se va schimba. Este importanta masura anuntata de intrducere a platilor electronice. Daca se va concretiza, ne putem astepta ca numarul de plati sa fie redus iar indicatorul pentru anul viitor sa cunoasca o importanta imbunatatire.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.