Impreuna cu societatea civila impotriva drogurilor
Potrivit Raportului anual 2007, publicat de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si Dependentei de Droguri (EMCDDA), in jur de 7.000 pana la 8.000 cetateni europenei decedeaza anual din cauza intoxicarii cu substante toxice ilegale. PE a luat pozitie fata de Cartea Verde a Comisiei Europene cu privire la rolul societatii civile in cadrul politicilor antidrog din Uniunea Europeana si solicita o cooperare mai stransa cu societatea civila.
23 milioane de cetateni europeni au consumat anul trecut o data Cannabis, iar numarul consumatorilor de cocaina a crescut in 2007 la 4,5 milioane. In raportul elaborat de Giusto CATANIA (GUE/NGL, IT) este reliefat rolul fundamental al societatii civile in eforturile de sustinere a politicii antidrog la nivelul Uniunii Europene, care consta in experienta de teren acumulata, in capacitatea sa de inovare si in potentialul sau in materie de schimb de informatii si de cele mai bune practici.
In raport se recunoaste ca bisericile si comunitatile religioase au fost foarte active in lupta impotriva drogurilor, motiv pentru care experientele acestora trebuie luate in considerare la formularea de masuri pentru combaterea consumului de droguri.
In plus, parteneriatul cu mass-media, inclusiv cu cele electronice, este de o importanta majora in ceea ce priveste difuzarea informatiilor legate de riscurile consumului de droguri asupra sanatatii fizice si psihice. Parlamentarii europeni incurajeaza mass-media sa devina principalul partener in campaniile antidrog, data fiind influenta lor asupra tinerei generatii.
Forumul societatii civile pentru combaterea drogurilor
In vederea unei implicari mai concrete si constructive a asociatiilor din acest sector s-a creat Forumul societatii civile pentru combaterea drogurilor, o platforma menita sa faciliteze dialogul si contactul direct. In plus, este necesar ca societatea civila din noile state membre sa fie mai sensibilizata si sa se implice in mai mare masura, data fiind importanta acestor tari in cadrul Uniunii Europene.
„Mac pentru medicina”
Deputatii europeni incurajeaza promovarea unor proiecte pilot precum „mac pentru medicina”, care propun reconversia unor plantatii ilegale de mac pentru productia industriala, legala, de calmante pe baza de opium. In acest mod se pot lua in considerare avantajele ce ar putea fi obtinute prin acordarea de licente pentru utilizarea recoltelor de mac in scopuri medicale.