Impuscatul Cocosului la Apata, judetul Brasov

Impuscatul Cocosului la Apata, judetul Brasov

0 236

Impuscatul cocosului este un obicei traditional al comunitatii maghaire. Ceremonialul se desfasoara in prima zi a Pastelui Catolic, in comuna Apata.
Se crede ca originea obiceiului este legata de o legenda a locului, care spune ca in secolul al XVI – lea, in timpul unei invazii tatarasti, populatia din zona s-a retras in cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cantec de cocos din cetate. Locuitorii refugiati aici au fost descoperiti in felul acesta. Cetatea a fost asediata, iar supravietuitorii au hotarat pedepsirea cocosului tradator.
In zilele noastre, participantii la acest eveniment sunt copiii, scopul sarbatorii fiind initierea in ochirea si tragerea la tinta cu arbaleta. Locul cocosului este luat de un panou pe care este pictat acest animal.
Astazi, participantii la acest obicei sunt copiii, scopul sarbatorii fiind initierea in ochirea si tragerea la tinta cu arbaleta (locul cocosului viu fiind luat de cocosul desenat).
Astfel, in fiecare an, in ziua de Pasti, dupa iesirea de la Biserica, copiii imbracati in costum popular se aduna la ,,gazda”, locul unde s-au initiat mai multe saptamani. De acolo porneste un alai alcatuit din: grupuri de baieti, fanfara din comuna, fetele si ceilalti locuitori. Toata lumea se indreapta spre marginea satului, sub un deal, unde se va desfasura ceremonialul. In cazul in care timpul este nefavorabil, ceremonialul se va muta pe stadionul din comuna.
La sarbatoare ia parte tot satul. Este o ocazie deosebita, de la care nimeni nu vrea sa lipseasca. In afara de localnici, la sarbatoare iau parte si cei plecati din zona, dar si foarte multi turisti, admiratori ai traditiei de la Apata.
Copiii care alcatuiesc alaiul sunt imbracati in costume populare. Micutii participa la slujba religioasa, impreuna cu parintii, dupa care toata lumea porneste in parada, in frunte cu fanfara, spre marginea satului, unde urmeaza sa aiba loc judecarea cocosului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.