In 2008 doar 2,8 la suta din PIB pentru Protectia mediului
Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au fost, in anul 2008, de aproximativ 14,3 miliarde lei, echivalentul a 2,8 la suta din Produsul Intern Brut /PIB/ al Romaniei, releva datele Institutului National de Statistica /INS/.
Potrivit sursei citate, valoarea inregistrata in cursul anului trecut raportata la PIB, a fost cu 0,1 la suta mai mare comparativ cu anul 2007.
La capitolul investitii realizate de producatorii specializati in domeniul protectiei mediului, ponderea a reprezentat 35 la suta din total, respectiv 1,7 miliarde lei. Ii urmeaza indeaproape administratiile publice (33,4 la suta – 1,6 miliarde lei) si producatorii nespecializati (31,6 la suta – 1,5 miliarde lei).
Statistica INS prezinta si stadiul la care s-a aflat industria prelucratoare in 2008, domeniu in care s-au realizat 41,5 la suta din totalul cheltuielilor producatorilor nespecializati, in timp ce industria extractiva a absorbit 29,6 la suta, iar sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, 18,1 procente.
In clasamentul celor care au cheltuit cel mai mult pentru managementul deseurilor, pe primul loc se situeaza producatorii specializati, cu aproximativ 76 la suta din totalul alocat acestei categorii in 2008, respectiv 8,9 miliarde lei.
Totodata, pentru protectia apei cele mai mari cheltuieli s-au efectuat de catre administratia publica – 1,36 miliarde lei (39 la suta) din totalul alocat acestui domeniu, in timp ce pentru protectia aerului, cei mai multi bani au fost cheltuiti de catre producatorii nespecializati – 1,24 miliarde lei (76,7 la suta din total).
Cheltuielile la nivel national includ: investitiile, cheltuielile curente interne (efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri).
In categoria cheltuielilor nu sunt cuprinde cele curente externe, respectiv cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti, precum si taxele platite cu titlu de mediu.
Cercetarea INS este de tip selectiv pentru producatorii specializati si unitatile de administratie publica de servicii pentru protectia mediului si exhaustiva pentru producatorii specializati si unitatile de administratie publica.
In statistica nu au fost incluse unitatile din agricultura, hoteluri, restaurante si transporturi.
Datele au fost colectate de la circa 10.000 de producatori de servicii de protectia mediului.