In 2009: Autostrada Transilvania=40 km !
Primii 40 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, pe traseul Campia Turzii – Gilau (Cluj), vor fi dati in folosinta la finele anului 2009, in cazul in care vor fi asigurate sumele necesare pentru plata constructorului in 2009, a declarat, joi, Radu Gaspar, responsabil de proiect la Compania Nationala de Drumuri (CNADNR).
‘In conditiile in care, pentru anul viitor, vom avea asigurata o finantare de 520 milioane euro pentru lucrari la Autostrada Transilvania, primii 40 de km ai autostrazii vor putea fi dati in folosinta in apropiere de Cluj. Anul viitor, in vara, compania Bechtel va finaliza cei 40 de km, insa, pentru a da in folosinta acest tronson, este necesara si realizarea a doua noduri rutiere’, a precizat Gaspar, la o conferinta privind dezvoltarea infrastructurii in Europa Centrala si de Est.
Acesta a precizat ca Bechtel a turnat deja 10 km de asfalt pe aceasta portiune, alti 30 de km fiind la ora actuala la stratul de rezistenta.
Recent, CNADNR a anuntat ca Bechtel trebuie sa refaca lucrarile pe sectiunea Campia Turzii – Gilau la care, recent, s-au constatat defectiuni.
In urma unei analize a consultantului angajat de statul roman, Egis Scetauroute, pe sectorul 2 B (Campia Turzii – Gilau) s-au constatat alunecari ale malurilor din cauza unor greseli de proiectare, Bechtel fiind proiectantul general, si a unor greseli de executie.
Potrivit CNADNR, Bechtel nu a respectat prevederile din caietele de sarcini care precizau tehnologia de executie, metodele de drenaj temporar obligatoriu si modalitatile de conservare a lucrarilor pe perioada sezonului rece.
Lucrarile de refacere si consolidare vor fi realizate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini si ele revin constructorului – Bechtel, alunecarile de teren fiind provocate exclusiv din vina acestuia.
Compania americana a turnat in luna august primii cinci kilometri ai autostrazii, intre Gilau si Campia Turzii, in acest an urmand sa fie finalizati primii 25 de kilometri ai Autostrazii.
Desi cele doua tronsoane la care Bechtel lucreaza in prezent vor fi asfaltate pana in 2009, circulatia va fi deschisa abia in 2010 pe cei 116 kilometri, potrivit graficului lucrarilor.
Costul autostrazii, estimat pentru moment la peste patru miliarde de euro, ar putea creste considerabil, avand in vedere ca Scetauroute, consultantul lucrarii angajat de statul roman, prezenta, la inceputul lui 2007, un raport prin care estima dublarea costurilor la alte doua tronsoane Sighisoara – Targu Mures (56 de kilometri) si Targu Mures – Campia Turzii (36 kilometri).
In prezent, Bechtel lucreaza pe doua tronsoane, Campia Turzii – Gilau (52 de kilometri) si Suplacu de Barcau – Bors (64 de kilometri). Sumele alocate de Ministerul Transporturilor in acest an pentru Autostrada Transilvania depasesc 500 milioane de euro.
Contractul prevede ca aceste tronsoane sa fie finalizate in 2009, urmate de portiunea Cluj – Suplacu de Barcau, care trebuie finalizata in 2010, pentru a se realiza legatura cu frontiera romano-ungara. De asemenea, sumele alocate in 2008 trebuie utilizate pentru demararea lucrarilor pe alte doua tronsoane pana la sfarsitul anului, tronsonul Cluj – Mihailesti si tronsonul Mihailesti – Suplacu de Barcau.
Autostrada Transilvania, proiect impartit in opt tronsoane, va avea 415 kilometri, din care peste 55 de kilometri de poduri si viaducte, 94 de pasarele, 58 de pasaje peste autostrada si 16 noduri rutiere, termenul de punere in functiune fiind anul 2013.