În 24 de ore „ACTIVIȘTII” din MAI au verificat cu aplicația eDAC peste 25.000 de persoane!
„În ultimele 24 de ore, în aplicaţia eDAC au fost efectuate 25.960 de verificări, fiind returnate 16 alerte, dintre care două referitoare la persoane dispărute, două la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi trei referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale”, precizează MAI, într-un comunicat transmis presei. onform sursei citate, în ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile de control pentru 119.587 de persoane, care au intrat în ţara noastră, dintre care 7.359 de cetăţeni ucraineni.
Începând cu data de 31 martie 2024, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen, sens în care nu există o evidenţă a acestor pasageri, arată MAI.
Ce este/reprezintă noua aplicație eDAC
Suntem în fața unui nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate ce a fost implementat începând cu data de 31 martie 2024, ca parte a efortului de simplificare și digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor români. Acest instrument modern permite și jandarmilor din toate structurile operative de pază și ordine publică să efectueze verificări rapide, sigure și eficiente în activitățile lor operative, cu respectarea strictă a tuturor prevederilor europene în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.
Această îmbunătățire tehnologică vine în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, contribuind la scurtarea timpului de verificare și sporind eficiența operațiunilor desfășurate de structurile Jandarmeriei Române.
Procedura este simplă și eficientă: cu ajutorul aplicației eDAC actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat și apar pe ecranul dispozitivului mobil.
Practic, datele nu vor mai fi introduse manual în sistem sau comunicate prin intermediul stației mobile, cum se proceda până în prezent, generând de cele mai multe ori o verificare greoaie și care presupunea un timp mai mare de așteptare, iar prin aplicația eDAC vor fi comparate în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date, ce aparțin autorităților române, cât și cele ce țin de spațiul Schengen, asigurând o trasabilitate și o acuratețe superioare menite să îmbunătățească serviciile publice pe care le oferim.
Este esențial să subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate. Totodată, important de precizat este că aceste date nu sunt stocate pe dispozitivele folosite. (H.D.R.)
Prost ești HDR-ule!