In aceasta perioada apar si BUNGHIERII si URATII
Un elemnet specific Bucovinei, in cadrul obiceiurilor de iarna, este bunghierul, „frumosul” Anului Nou. Bunghierii sint intilniti sub forma de jandarmi in cetele de la Udesti, de imparati la Bosanci, unde exista un joc, imparatii de Bosanci. Ei sint o parodiere a elementului austriac. La cumpana anilor, oamenilor le era permis sa se revolte si sa critice sub aceasta masca. De fapt, bunghierii nu sint niciodata mascati, ei sint frumosii cetelor de la Anul Nou.
La Cimpulung Moldovenesc, bunghierii sint imbracati in uniforma albastra sau kaki, care parodiaza uniforma austriaca, cu foarte multi nasturi, cu epoleti. La Vama, ei poarta caciula impodobita. In partile sudice, imparatii au caciuli impodobite, imbracate in pene diferit colorate in functie de rangul pe care il are mascatul in ceata.
. „Prezenta unui numar mare de bunghieri in ceata de Cimpulung se explica prin evolutia istorica a acestei comunitati. Spre deosebire de alte asezari din Bucovina anexate de austrieci, locuitorii din Cimpulung, care erau locuitori ai unei comunitati libere, s-au opus procesului de aservire totala, de inlaturare a privilegiilor de care s-au bucurat ei o perioada foarte lunga de timp. La Cimpulung se vorbea de republica Cimpulungului, si acolo a existat obstea Cimpulungului, care s-a opus permanent elementului strain. Acesta de rezistenta a existat peste tot, dar nicaieri asa puternic ca la Cimpulung. In cei 144 de ani de stapinire austriaca ei s-au opus permanent. Astfel se explica prezenta unui numar mai mare de bunghieri in ceata de Cimpulung”.
In antiteza cu bunghierii se afla „uritii”. Acestia evidentiaza, prin intermediul mastilor, cele mai respingatoare racile ale caracterului uman. Prin intermediul acestor masti se ironizeaza prostia, se ia in batjocura batrinetea (ca fenomen) si moartea.