In capitalizarea CEC Basescu a dat-o in gard!

In capitalizarea CEC Basescu a dat-o in gard!

0 257

Asa cum ne-a obisnuit de mai multa vreme presedintele Traian Basescu iar a gafat legat de maniera in care este tratata Romania la Bruxelles. Ultima perla cotrocenista tine de modul in care CE si-a data acordul in legatura cu capitalizarea CEC. Rau informat sau rau intentionat Basescu a acuzat functionarii Comisiei Europene de birocratism in problema aprobarii capitalizarii CEC-ului.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat pentru HotNews.ro ca de mai multe luni au loc discutii cu Comisia Europeana pe acest subiect, dar deocamdata Bruxelles-ul nu a putut fi convins ca infuzia de capital pentru CEC nu trebuie considerata ajutor de stat
Comisia europeana se interesa de anul trecut de masura referitoare la capitalizarea CEC, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Este vorba despre aproximativ 250 de milioane de euro (900 milioane lei).
Potrivit acestuia, procedura normala este ca, inaintea unei notificari oficiale, sa aiba loc o serie de discutii informale cu reprezentantii Comisiei Europene. Procesul de consultari care au avut loc pana in prezent este detaliat intr-un comunicat al Consiliului Concurentei (click aici).
Un document rezultat in urma discutiilor a fost transmis in luna martie, dar nu reprezinta nici acesta documentul final de notificare.
„Abia cand cele doua parti se pun de acord, notificarea trimisa se considera oficiala”, a explicat Chiritoiu

Criza a bagat viteza-n procedurile Comisiei
Presedintele Basescu este contrazis si de cazurile aprobate pana acum de Comisie si de perioada de timp care i-a fost necesara Bruxelles-ul pentru analiza unor situatii similare.
Inca din luna octombrie, Comisia Europeana a trecut la o aprobare urgenta a tuturor schemelor nationale privind salvarea sau ajutorarea institutiilor financiare aflate in dificultate. O privire pe site-ul DG Concurenta este mai mult decat relevanta: schema germana a fost notificata Comisiei in 14 octombrie 2008 si a fost aprobata in 27 octombrie, adica in doua saptamani, schema italiana – notificata in 17 octombrie, aprobata in 13 noiembrie, cea olandeza – notificata in 21 octombrie, aprobata in 31 octombrie, cea slovena – notificata in 24 octombrie, aprobata in 12 decembrie, iar cea suedeza – norificata in 21 octombrie, aprobata in 29 octombrie. Chiar si masurile propuse de guvernul ungar in sprijinul institutiilor financiare, notificat in 22 decembrie 2008, a fost aprobat in mai putin de doua luni, in 12 februarie 2009.
Chiar si exemplele concrete de recapitalizare a bancilor – exact situatii precum cea privind CEC Bank, „recapitalizare pentru a asigura imprumuturi in economia reala”, au fost analizate de Comisie doua-trei luni. Este cazul bancii austriece Hypo Tirol, autoritatile de la Viena notificand Comisia de intentia lor de a recapitaliza banca cu 100 de milioane de euro in aprilie 2009 si primid decizia favorabila a Bruxelles-ului in 17 iunie 2009.
Franta a primit o decizie favorabila in 8 mai 2009, pe o notificare facuta in 22 aprilie 2009 privind intentia de a injecta 2,45 de miliarde de euro in institutia financiara rezultata din fuziunea Caisse d’Épargne si Banque Populaire.
Autoritatile germane au notificat Comisia de intentia de a recapitaliza din nou Commerzbank in 5 februarie 2009, dupa ce in decembrie 2008 i-a fost aprobata o recapitalizare de 8 miliarde de euro. Noua recapitalizare viza alte 10 miliarde, iar Comisia a acceptat aceasta masura in 7 mai 2009.

CE operativa si pentru Romania
Chiar daca procedurile sunt ajutate si de faptul ca exista o schema nationala privind ajutoarele ce pot fi oferite institutiilor financiare, in cazul Frantei si Germaniei, ele nu sunt foarte indelungate nici in alte privinte, chiar in cazul Romaniei.
Autoritatile de la Bucuresti au trimis Bruxelles-ului o notificare in 11 mai 2009 pentru aprobarea unei scheme de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei financiare si economice si, in special, a conditiilor privind ajutoarele sub forma garantiilor subventionate.
Romania a cerut aprobarea reducerii comisioanelor de garantare, care se poate aplica pe o perioada de pana la doi ani pentru garantiile la creditele contractate pana cel tarziu la 31 decembrie 2010. In cazul in care durata creditului subsidiar depaseste doi ani, primele safe-harbour prevazute in anexa la cadrul temporar, astfel cum a fost modificata, se pot aplica pentru o perioada suplimentara maxima de patru ani. Schema nu se aplica companiilor care se aflau deja in dificultate la 1 iulie 2008 (inainte de criza creditelor).
Comisia a aprobat aceasta masura in 5 iunie 2009, adica in mai putin de o luna de la notificarea facuta de Bucuresti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.