In ce situatie se vor scumpi terenurile agricole

In ce situatie se vor scumpi terenurile agricole

0 364
Terenurile agricole din România se vor scumpi odată cu apariÅ£ia reglementărilor ce vor permite comasarea acestora, preÅ£urile urmând să fie similare cu cele practicate în alte ţări ale Uniunii Europene, respectiv de 8.000 – 10.000 de euro pe hectar, a declarat, joi, Victor Emanuel Ciupercă, director zonal AMB Holding, într-o conferinţă de specialitate. 
În acest context, el le-a recomandat fermierilor ÅŸi oamenilor de afaceri participanÅ£ilor la eveniment să achiziÅ£ioneze ÅŸi să compacteze cât mai multe terenuri, în condiÅ£iile în care, în prezent, preÅ£urile acestora variază între 1.000 ÅŸi 5.000 de euro/hectar, scumpirea urmând să se producă, în opinia lui, într-un termen scurt.   Ciupercă a explicat că, în următorii doi ani, preÅ£urile terenurilor agricole în România vor fi influenÅ£ate de trei factori: specula, comasarea ÅŸi productivitatea terenurilor.  
"Specula este un termen pe care îl auzim din ce în ce mai des ÅŸi toată lumea se teme că vor veni speculanÅ£ii de terenuri ÅŸi asta va afecta agricultura din România. Dacă terenurile agricole din România ar face obiectul unor reglementări legate de obligativitatea exploatării lui într-un anumit termen sau întreÅ£inerea lui, specula nu ar mai exista", a spus acesta.   În ceea ce priveÅŸte comasarea, specialistul a amintit că, la finele lui 2011, la Senat a fost depusă o iniÅ£iativă legislativă ''destul de bună", respectiv Legea comasării terenurilor.
 "Pentru un investitor străin, cred că este cel mai important lucru să ÅŸtie că poate cumpăra o suprafaţă mare de teren pe care să o administreze uÅŸor ÅŸi să o exploateze uÅŸor. În prezent, în România, undeva la 90% dintre subiecÅ£ii care apelează la subvenÅ£ii au ferme agricole sub 10 hectare. Asta înseamnă că proprietăţile majorităţii fermierilor din România sunt sub 10 hectare, adică foarte mici, neatractive pentru a fi cumpărate ÅŸi exploatate ulterior de către un agent economic instituÅ£ional. Prin legea comasării aÅŸa cum a fost ea propusă, însă dată uitării, se dădea posibilitatea, ÅŸi compensaÅ£ii, persoanelor fizice care deÅ£in suprafeÅ£e mici de teren să le poată fie arenda pe termen lung, fie să le vândă vecinilor, care să constituie suprafeÅ£e mai mari de teren. Această iniÅ£iativă trebuie încurajată ÅŸi, odată cu apariÅ£ia unei asemenea legi, vă garantez că cele peste două milioane de hectare nelucrate în România vor intra în circuitul economic. Poate că vor fi într-o primă fază speculate, dar chiar ÅŸi asta va atrage fonduri, taxe, statul va câÅŸtiga de pe urma acestor tranzacÅ£ii ÅŸi, în ultimă instanţă, ele vor fi exploatate de investitorii din agricultură", a arătat Victor Ciupercă.  
De asemenea, un teren agricol va deveni mai bun, deci mai scump, pe măsură ce productivitatea lui va creÅŸte. În opinia reprezentantului AMB Holding, în viitor vor deveni mai atractive terenurile care au fost mai înainte lucrate, ale căror origini ÅŸi calităţi sunt cunoscute.
"De exemplu, dacă un teren este propice pentru agricultură, dacă are studii pedologice, adică are un istoric, atunci acel teren se va vinde mai scump'', a precizat el. Astfel, plecând de la cei trei factori menÅ£ionaÅ£i – specula, comasarea ÅŸi productivitatea terenurilor – în România preÅ£urile la terenurile agricole variază între 1.000 ÅŸi 5.000 de euro/hectar.  
"În Uniunea Europeană, aproape de noi, preÅ£urile la terenuri depăşesc 8.000 – 10.000 de euro/hectar. Consider că ÅŸi în România tendinÅ£a va fi aceeaÅŸi, de asta recomand să achiziÅ£ionaÅ£i ÅŸi să compactaÅ£i terenuri cât mai mult ÅŸi asta pe termen scurt. Astăzi, dacă discutăm despre achiziÅ£iile bucăţilor mici de teren, ele nu devin riscante, pentru că sunt convins că, până la urmă, se va trece la comasarea lor. Sunt convins că statul ÅŸi MADR vor trebui să lucreze pentru a promulga o lege prin care să permită comasarea terenurilor. Momentul apariÅ£iei acestor reglementări va fi ÅŸi momentul în care preÅ£urile vor creÅŸte ÅŸi acesta este beneficiul micului fermier sau ţăran care are una sau mai multe suprafeÅ£e de teren pe care nu le poate lucra pentru că sunt disparate, a moÅŸtenit un hectar aici ÅŸi unul la un kilometru. În acel moment, cred că agricultura va avea ÅŸi o altă faţă, va produce mai mult, va aduce mai multe beneficii statului", a conchis Victor Ciupercă
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.