In dezbatere – Cardul de sanatate

In dezbatere – Cardul de sanatate

0 297

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au venit „nepregatiti, doar sa bifeze” o noua dezbatere publica pe tema cardului de sanatate, este concluzia medicilor de familie si a reprezentantilor organizatiilor care au participat, luni, la dezbaterea publica pe tema cardului de sanatate. Presedinta Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu, a declarat ca ”ceea ce se face este un experiment pe seama medicilor de familie si a pacientilor”. Potrivit normelor, medicii de familie ar trebui sa sustina financiar introducerea sistemului si a datelor pentru pacienti, a spus dr. Rodica Tanasescu.

Dr. Doina Mihaila, presedinta Patronatelor Medicilor de Familie, a aratat ca medicii de familie, ca furnizori de servicii medicale, trebuie sa suporte costurile pentru introducerea cardului si introducerea datelor, ceea ce, in opinia sa, nu este normal, fiind de parere ca acest lucru ar trebui facut de CNAS.
”CNAS este cea care cunoaste toate informatiile medicale ale pacientului”, a afirmat dr. Mihaila. In plus, ea a subliniat ca este prevazuta obligativitatea introducerii RH-ului si a grupei sanguine pentru care pacientii trebuie sa plateasca, acestea nefiind gratuite.

Reprezentantii organizatiilor participante au facut referire la faptul ca nu trebuie impus cardul de sanatate si ca ar trebui sa se tina seama de optiunea fiecaruia, de credinta sa, de drepturile omului. Ei au adus in discutie si dezbaterea din 18 noiembrie 2010, cand li s-a promis ca se vor analiza alternative la cardul de sanatate, lucru care nu s-a intamplat.

Participantii la dezbatere au declarat ca nu sunt de acord nici cu reteta si fisa electronica, afirmand ca introducerea cardului, asa cum s-a dovedit in alte tari, nu a eliminat fraudele din sistem. In opinia reprezentantilor organizatiilor participante, ”banii care se cheltuiesc cu acest card ar trebui mai bine dirijati pentru medicamente”. Ei au propus ca acest proiect sa nu fie adoptat prin Hotarare de Guvern, ci prin dezbatere in Parlament.

Directorul departamentului informatic de la CNAS, Marius Stupu, a spus ca introducerea acestui card este necesara pentru a evita fraudele din sistem, si a asigura servicii medicale rapide. El a admis, insa, ca niciun sistem informatic nu poate garanta o securizare perfecta.
Secretarul general adjunct al Ministerului Sanatatii, dr. Adela Neagoe, a sustinut ca nu trebuie sa se teama nimeni de acest card, ”a carui menire este introducerea disciplinei in sistem, fiind mai sigur decat hartiile completate pana acum”. Ea a mai spus ca pe card nu sunt trecute toate datele pacientului, ci numai cateva.

In final, reprezentantii CNAS si cei ai MS au declarat ca vor cauta solutii alternative la introducerea cardului cu cip.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.