In Dobrogea – cel mai mare proiect de energie eoliana de pe...

In Dobrogea – cel mai mare proiect de energie eoliana de pe Tera

0 279

Vanturile care “matura” Pontul Euxin fac ca Romania sa devina extrem de atractiva pentru investitori in energia eoliena.
Romania se transforma in tara cea mai dinamica din regiune, pentru dezvoltarea energiei eoliene, anunta sambata portalul Reve (Reglementarea energiei eoliene cu vehicule electrice – proiect strategic al guvernului spaniol), si informeaza cum compania italieneasca Alerion Clean Power va instala 35 de generatoare de energie eoliana intr-un parc eolian din Bihor. Potrivit sursei citate, este vorba de o investitie de 85 de milioane de euro si o productie anuala de 155 GWh, cu o putere eoliana de 64,8 MW. ‘Romania este piata cu cea mai mare crestere pentru energia eoliana, din regiune, si are cel mai ridicat potential eolian’, semnaleaza Jacopo Moccia, din partea European Wind Energy Association (EWEA).
Interesul pentru energia eoliana romaneasca atrage investitori nationali, insa si din Republica Ceha, Austria, Italia, Spania si Portugalia, aminteste sursa citata. Astfel, la sfarsitul anului 2012, in Romania, ‘peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperita de energia eoliana’, sustine Dana Duica, director al Asociatiei romane pentru energie eoliana (Aree).
Fiecare Megawat de putere eoliana cere o investitie cuprinsa intre 1,5 si 1,6 milioane de euro, astfel ca valoarea totala a investitiilor facute in Romania s-ar putea ridica pana la 5 miliarde de euro, pana in anul 2013.

Din noiembrie 2008, compania ceha CEZ Group construieste la Fantanele ceea ce va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, si astfel, agricultorii primesc in fiecare an, pentru instalarea generatoarelor eoliene pe pamanturile lor, pana la 3.800 de euro.
Pe de alta parte, liderul mondial in sectorul eolian, grupul spaniol Iberdrola Renovables, a deschis un birou la Bucuresti si a anuntat ca este dispus sa investeasca aproximativ 2,5 miliarde de euro intr-un parc eolian in apropiere de Marea Neagra – cel mai mare proiect cu energie eoliana de pe suprafata Pamantului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.