In iulie – inflatie record

In iulie – inflatie record

0 224

Pe primele sapte luni ale anului, rata cumulata a inflatiei a fost de 4,28 la suta, iar rata medie lunara s-a cifrat la 0,6 la suta fata de 0,3 la suta in 2007.
Comparativ cu iunie 2008, preturile marfurilor alimentare si tarifele serviciilor au scazut cu 0,7 la suta, respectiv 0,3 la suta, iar preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 2,3 la suta.
Rata inflatiei in luna iulie a fost de 0,69 la suta, iar inflatia anuala (iulie 2007-iulie 2008) a urcat la 9,04 la suta fata de 8,61 la suta la nivelul lunii iunie, conform datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), citat de catre AGERPRES.
Fata de iulie 2007, alimentele s-au scumpit cu 10,4 procente, tarifele serviciilor au crescut cu 9,11 la suta, iar preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,84 la suta.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2007 – iulie 2008) fata de precedentele 12 luni (august 2006 – iulie 2007) determinata pe baza IPC este 7,5 la suta si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 7,6 la suta.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, estimase o inflatie anuala de peste 9 – 9,1 la suta in iulie, in timp ce analistii BCR preconizau pentru luna iulie o rata anuala a inflatiei situata intre 9,2 si 9,5 la suta. Incepand din august acestia estimau inscrierea pe un trend descendent.
”Aprecierea lunara a leului si oferta bogata de produse agroalimentare din luna iulie ar putea determina, in cadrul unui scenariu optimist, chiar o reducere lunara a preturilor serviciilor si respectiv a marfurilor alimentare”, releva analiza BCR.
Semnalul transmis de pretul produselor alimentare in luna iulie este unul important, iar in conditiile in care nu se vor consemna reduceri ale preturilor estimarea noastra privind rata inflatiei de la finele lui 2008 ar putea fi ajustata in sens crescator. Marfurile nealimentare vor inregistra cel mai mare avans in urma majorarii pretului administrat al energiei si a accizelor pentru tigari.
Conform BCR, printre surprizele negative pe care le-ar putea aduce inflatia din luna iulie se numara inglobarea in avans a cresterilor de pret la energie in preturile anumitor bunuri de consum, favorizata de functionarea imperfecta a pietelor, in aceasta situatie inflatia putand atinge 9,5 la suta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.