In memoriam Mihaela Ursuleasa
O veste trista a facut inconjurul lumii – a murit Mihaela Ursuleasa. Critici muzicali ÅŸi colegi ai regretatei pianiste Mihaela Ursuleasa, care a murit la Viena la vârsta de 33 de ani, în urma unui anevrism cerebral, deplâng moartea timpurie a marii artiste.
La solicitarea AGERPRES, mai mulÅ£i oameni din domeniul muzical ÅŸi-au exprimat gândurile faţă de ceea ce a fost Mihaela Ursuleasa:
Dirijorul Horia Andreescu "Am pierdut o mare artistă, care avea o perspectivă extraordinară în viaÅ£a ÅŸi miÅŸcarea muzicală internaÅ£ională. Muzician format, Mihaela dialoga mereu cu sine ÅŸi cu ceilalÅ£i colegi, mereu pregătită, mereu citind, mereu cercetând. Mă bucur că autorităţile austriece au risipit zvonurile care umbreau personalitatea artistei, precizând că ea a murit din pricina unui anevrism cerebral. Din păcate, trist este că în urma ei rămâne o fetiţă de ÅŸase ani, care o făcea să se simtă împlinită, în ultimul timp. ÎnÅ£eleg că BraÅŸovul ÅŸi Ministerul Culturii fac eforturi ca trupul neînsufleÅ£it al Mihaelei să se odihnească în pământul natal, în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu. M-au sunat mulÅ£i artiÅŸti ÅŸi colegi ai Mihaelei care vor să o ajute pe micuţă să-ÅŸi continue viaÅ£a, decent, alături de bunica ei, mama artistei".
Ccriticul muzical Oltea Åžerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor ÅŸi Corurilor de Radio
"Numele Mihaela Ursuleasa era un reper în privinÅ£a personalităţilor pe care le-a dat viaÅ£a muzicală românească. Modul ei de a cânta la pian era cu totul personal, plin de fantezie ÅŸi de strălucire. Din păcate, în concertul în care speram să o reascult, la Berlin, în Konzerthaus, sâmbătă, cu Orchestra NaÅ£ională de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, ea nu va mai putea fi ascultată, dispariÅ£ia ei prematură fiind o tragedie care a generat deja reacÅ£ie ÅŸi colegilor acesteia. DeÅŸi a cucerit o celebritate internaÅ£ională de anvergură, a revenit de fiecare dată, cu entuziasm pe scenele din România, generând de fiecare dată concerte-eveniment".
Muzicologul Viorel Cozma
"Este cea mai mare lovitură pe care a primit-o pianistica românească de la moartea lui Dinu Lipatti în 1950. Mihaela Ursuleasa era speranÅ£a pianisticii româneÅŸti a secolului XXI ÅŸi va fi greu de înlocuit din cauza fanteziei, agilităţii ÅŸi virtuozităţii pe care aceasta o avea. Cred că ea ne-a părăsit pentru că a fost răvăşită în ultima parte a vieÅ£ii personale ÅŸi nu a reuÅŸit să-ÅŸi ducă cariera până la capăt. E păcat pentru noi, e păcat pentru ea ÅŸi va fi foarte greu să găsim o altă interpretă de o asemenea anvergură".
Muzicologul Anca Florea
"O apariÅ£ie spectaculoasă, încă de când era copil, Mihaela Ursuleasa s-a desăvârÅŸit sub îndrumarea marii profesoare Stela Drăgulin. Considerată copil-minune, de un temperament vulcanic, aceasta ÅŸi-a continuat o carieră naÅ£ională ÅŸi internaÅ£ională care merita a fi mult mai împlinită. Din păcate, în viaÅ£a personală, în afară de bucuria pe care i-o dădea fetiÅ£a ei, nimic nu a făcut-o să cunoască adevărata tihnă a unei vieÅ£i împlinite".
Date biografice
Pianista Mihaela Ursuleasa a murit la vârsta de 33 de ani, la Viena, din cauza unei hemoragii cerebrale în urma unei rupturi de anevrism, după cum a anunÅ£at vineri poliÅ£ia vieneză, citată de AFP. Mihaela Ursuleasa a fost găsită fără viaţă, joi dimineaţă, la domiciliul ei din Viena.
Mihaela Ursuleasa s-a născut la 27 septembrie 1978, în BraÅŸov. A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani. Peste un an ÅŸi jumătate, a devenit eleva Stelei Drăgulin, o profesoară cunoscută în lumea muzicală, care a transformat-o în "copil-minune".
La vârsta de 13 ani a câÅŸtigat locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia, Italia.
În urma acestei performanÅ£e, a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado. A studiat opt ani la Conservatorul din Viena, pe care l-a absolvit în 1999, "cum laude", obÅ£inând diploma de specializare în arta concertului, sub îndrumarea profesorului Heinz Medjimorec.
A concertat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda ÅŸi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, VarÅŸovia, Berlin.
A avut apariÅ£ii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall. Mihaela Ursuleasa a interpretat deseori alături de violoniÅŸtii Mirijam Contzen ÅŸi Patrizia Kopatchinskaja, precum ÅŸi alături de Cvartetul Hugo Wolff ÅŸi Cvartetul Belcea. În anul 1988 a înregistrat Concertul Nr. 3 pentru pian ÅŸi orchestră în do minor, Op. 37 de Beethoven, alături de Orchestra simfonică a Radioteleviziunii române, sub bagheta dirijorului Iosif Conta.
În 2010 a înregistrat discul "Piano & Forte"; Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu, în cadrul colecÅ£iei Berlin Classics, iar în 2011 a realizat discul intitulat "Romanian Rhapsody", care cuprinde, printre altele, Rapsodia Română nr. 1 a lui George Enescu, Suita pentru pian a lui Paul Constantinescu ÅŸi trei piese de Franz Schubert. În anul 1995 a obÅ£inut Marele Premiu la Concursul internaÅ£ional de pian Clara Haskil, ElveÅ£ia.
A obÅ£inut Premiul ascultătorilor, decernat de Programul 2 al Radiodifuziunii poloneze, pentru "Cea mai eminentă personalitate a celui de-al 13-lea Concurs de pian Chopin din VarÅŸovia", în decembrie 2000.
În 2012 a fost câÅŸtigătoarea Premiului ECHO-Klassik la categoria "Interpretarea solistică a anului; pian, secolul al 19-lea", pentru albumul său "Piano & Forte" 2010.
Stabilită la Viena, în timpul unui concert l-a cunoscut pe violoncelistul de origine română Rodin Moldovan. Cei doi au devenit părinÅ£ii unei fetiÅ£e – Åžtefania