În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o...

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, se trece la ORA DE VARĂ!

1 26

Cu toate sondajele, promisiunile și angajamentele oficiale la sfârșitul ultimei saptamîni din luna martie România tot trece la ora de vară. Așa că trecerea se face în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, când, după ora 2:59, ora 03:00 devine ora 04:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind cea mai scurtă zi din 2025.
Din punct de vedere astronomic, durata zilelelor continuă să crească până la data de 21 iunie, când este solstițiul de vară.
Ideea orei de vară a fost inițiată în anul 1784 de către omul de știință Benjamin Franklin. În proiectul său denumit ”An economical Project” sunt speculate câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. În Germania a fost introdusă prima dată schimbarea orei – în anul 1916, urmată de Marea Britanie, Belgia, Franța, Italia, Danemarca, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Turcia, Portugalia și Tasmania. În prezent, există 70 de țări care au introdus trecerea de la ora de vară la iarnă și invers.
România a introdus prima dată ora de vară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie).
Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.
Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.
Atunci(în 1979), România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
Deși pare mai logic ca ora de vară să înceapă la miezul nopții, aceasta începe, de fapt, la 3 dimineața. După ora 02:59, ceasurile vor arăta direct 04:00 și nu 03:00.
De ce a fost ales, însă, acest moment?
Motivul se explică prin faptul că este un moment mai puțin perturbator, întrucât cei mai mulți oameni dorm la acea oră. De asemenea, cele mai multe afaceri sunt închise la 3 dimineața.

Țările care au renunțat la schimbarea orei
În anul 2018, un proiect inițiat în Parlamentul European propunea eliminarea schimbării orei și trecerea la ora standard, însă, de-a lungul anilor, doar o parte dintre țări au fost de acord cu această schimbare. Iată care sunt țările din Europa care au ales să nu facă trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers:
* Turcia
* Belarus
* Rusia
* Islanda
În Asia: Vietnam, Afganistan, India, Japonia, Filipine, Singapore, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Irak.
În America de Nord și de Sud: Ecuador, Guatemala, Nicaragura, Venezuela, Panama, Columbia, Arizona, Insulele Hawaii și Ontario.
În Africa: Tunisia, Namibia și Egipt.

(H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.