In ochii Europei suntem inca sidosii din ’90
Desi suntem europeni cu acte-n regula de ceva vreme, in ochii Uniunii nu am depasit stadiul anilor 90. Nu e vorba despre barfe pe la colturile continentului ci de parerea oarecum oficiala a comunitatii europene, exprimata cat se poate de tehnic. Anume pe portalul europeana.eu, un site administrat din fonduri europene, a carui menire ar trebui sa fie aceea de a promova specificul fiecaruia din statele membre. Item-ul de cautare „Romania” genereaza o pagina care, teoretic, ar trebui sa gazduiasca imagini si documente dedicate realitatilor romanesti. In opinia administratorului acestui site, prezentul Romaniei s-a oprit la anul 1990. Nu oriunde, ci in stabilimentele in care erau internati copiii bolnavi de SIDA, ale caror chipuri schimonosite faceau in urma cu 20 ani inconjurul planetei. Vazuta in oglinda europeana.eu, Romania este un mare salon alb-negru, in care sunt cazati de-a valma micii pacienti infectati, cu capete diforme si priviri pierdute.
Ca sa compenseze grotescul prezentarii, site-ul cu pricina afiseaza si ipostaze mai vesele. De pilda, insotit de un text explicativ in limba italiana intitulat „Aratro e televisione” (Plug si televiziune), apare un filmulet, tot alb-negru, care surprinde un cuplu de tarani la arat. Calul care trage la plug are montata pe greaban o antena de televiziune, legata la randul ei la un televizor de pe vremea bunicii, la care taranul se uita dupa ce trage cate-o brazda. Un alt filmulet, care nu se poate insa deschide, pare sa contine o documentatie ceva mai ampla despre Romania. Dintr-un motiv obscur, textul este insa in limba maghiara, fara vreo indicatie aparenta ca materialul ar fi expresia convietuirii pasnice intre romani si „nationalitatile conlocuitoare”. Detaliul lingvistic se leaga de un incident care a facut oarece valuri in primavara anului trecut in Parlamentul European. Pe holurile institutiei, cativa artisti si politicieni maghiari au organizat o expozitie foto, a carei tema erau aceiasi copii bolnavi de SIDA internati in spitalele de trista amintire ale Romaniei imediat postdecembriste.
Europarlamentarul brasovean Dragos David a cerut explicatii Comisiei Europene pentru deserviciul pe care administratorii site-ului il fac imaginii Romaniei prin informatiile nerelevante, daca nu chiar infamante, pe care le prezinta despre tara noastra.
Sa nu fi fost oare oamenii in stare sa posteze fabulospiritul, brandul care ne caracterizeaza si care ne-a costat o groaza de bani?
Vifor Rotar