În România rata vaccinării a scăzut sub 90%!!!
Vaccinarea salvează anual, la nivel mondial, 400 de milioane de vieţi.
Pentru a se crea o imunizare de grup eficientă, este nevoie ca aceasta să acopere 95% din populaţie.
În România, însă, rata vaccinării a scăzut sub 90%, iar cazurile de refuz sunt în creştere uşoară.
Schema de vaccinare nu este impusă prin lege, dar părinţii au obligaţia morală de a-şi proteja copiii de bolile infecţioase.
Pentru a putea lua decizii pertinente, oamenii trebuie să fie bine informaţi, iar acesta este scopul campaniei derulate în această săptămână de Radio România prin toate posturile sale.
Importanţa si avantajele sunt greu de contestat, statisticile aduc argumente si doar lipsa de informare a creat aceasta situatie greu de egalat in alte tari.
In ce priveste riscurile vaccinării dincolo de eventualele contaminari, depasite de seringile de unica folosinta, SPECIALISTII sunt categorici in favoarea actiunii.
Vicepreşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, doctorul Alexandru Rafila, intr-o interventie la RRA, enumeră vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare oferit gratuit populaţiei.
„În România, la naştere, se administrează vaccinul BCG şi prima doza de vaccin hepatitic B. Ulterior se administrează trei doze dintr-un vaccin hexavalent care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, infecţiei cu haemophilus influenzae tip B, hepatitei B şi poliomielitei, iar la vârsta de un an se administrează vaccinul împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, urmând ca înainte sau la vârsta şcolară să se facă rapeluri pentru acest vaccin”, a afirmat Alexandru Rafila.
Oficiali guvernamentali au anuntat pana in toamna promovarea unui proiect de lege vare sa reglementeze VACCINAREA.